Volledig scherm
© ANP

Weerplaza: Zet de wekker morgen een half uur eerder

De kans is groot dat Oost-Nederland morgenochtend een gladde en glibberige ochtendspits krijgt. Die waarschuwing komt van Weerplaza. ,,Wie zeker wil zijn dat 'ie op tijd op het werk is, kan het beste de wekker een half uur eerder zetten", zegt meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

,,Dat het KNMI nog geen code geel heeft laten uitgaan, is omdat die het waarschijnlijk nog even aankijkt. Het is namelijk niet precies te zeggen wanneer morgenochtend de dooi inzet", zegt Woei. ,,Het kan zijn dat het om 7 uur begint te regenen en als er dan sneeuw op het wegdek ligt, dan kan dat gladheid geven. Het beste is dan ook om naar buiten te kijken of er sneeuw ligt en of het vriest voordat je op pad gaat."

Sneeuwdek

De verwachting rechtvaardigt volgens Woei wel een waarschuwing. Met name op de Veluwe, en in de Achterhoek, Twente, Friesland, Groningen en Drenthe verwachten de meteorologen van Weerplaza een sneeuwdek van 1 tot 3 centimeter, op een enkele plek misschien nog wat meer. De combinatie van regen en sneeuw zal voor flink langere files zorgen. 

In de loop van de ochtend gaat de neerslag in het noorden en oosten over in regen en loopt de temperatuur op. Uiteindelijk wordt het donderdagmiddag 5 graden in Groningen en 9 graden in het zuiden. Tijdens de avondspits verwacht Weerplaza daarom geen weersomstandigheden die hinderlijk zijn voor het verkeer.

  1. Vriendschap boezemvrienden eindigt in drama
    PREMIUM
    Reconstructie

    Vriend­schap boezem­vrien­den eindigt in drama

    Dagenlang ligt het in stukken gesneden lichaam van de 38-jarige Deniz Guldogdu uit Zwolle in de kruipruimte van het huis van zijn boezemvriend. Die kameraad, Mark de G., doet alsof hij van niets weet. Hij helpt bij het zoeken en laat zijn zoontjes spelen in het huis waar hij zelf - zo zegt justitie - het lijk bewerkte. Dit is het verhaal van een bizar misdrijf in Zwolle-Zuid, waar het laatste woord nog niet over gesproken is.

In samenwerking met indebuurt Zwolle