Volledig scherm
Op het terrein waar het Lankhorstgebouw stond, het kantoor vand e voormalige Fenix zeepfabriek, komt een complex met 27 appartementen voor één- en tweeverdieners. © Frans Paalman

Weg vrij voor bouw appartementen aan Lankhorst in Zwolle

Met een bestemmingsplanwijziging voor de ‘Lankhorstlocatie’ in de Kamperpoort in Zwolle maakt het college van B en W de weg vrij voor de bouw van een appartementencomplex van 27 appartementen voor één- en tweeverdieners. 

De Lankhorstlocatie, op de hoek van de Lijnbaan en de Fenixhof, ligt sinds 2009 braak. Tot die tijd stond daar het Lankhorstgebouw, het kantoor van de voormalige Fenix zeepfabriek. Het gebouw was vernoemd naar zijn Zwolse architect.

Vernieuwing Kamperpoort

'Herontwikkeling van de Lankhorstlocatie past goed in de vernieuwing van de Kamperpoort, die is ingezet in 2004', schrijft B en W in een persberricht. 'De nieuwbouw draagt bij aan een stedelijke gevelwand richting binnenstad en komt als woongebied in directe verbinding met de Hoogstraat en het Katwolderplein'.

Bijzonder gebouw

In het geldende bestemmingsplan Kamperpoort was ‘wonen’ op deze locatie niet toegestaan. Evenmin mocht er hoger dan 8 meter worden gebouwd, terwijl het appartementencomplex van vijf bouwlagen 15 meter hoog wordt. De rooilijn van het gebouw wordt iets van de weg gelegd, waardoor het gebouw in het groen komt te staan. Door deze positionering en door de architectuur, keert op de locatie een bijzonder gebouw terug.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle