Shutterstock - Speelgoed moet genderneutraal worden
Volledig scherm
Shutterstock - Speelgoed moet genderneutraal worden © Shutterstock

Wehkamp ziet geen reden om jongens- of meisjesfilter aan te passen op site

Webwinkel Wehkamp ziet geen reden om de filtermogelijkheid om op de website te zoeken op jongens- of meisjesspeelgoed aan te passen. ,,We doen dit om de site overzichtelijk te maken, net als je kunt filteren op leeftijd”, stelt woordvoerder Jennita van Herrikhuijzen. 

Minister Ingrid van Engelshoven deed eerder deze week een oproep aan speelgoedwinkels om rolbevestigend speelgoed in hun collectie onder de loep te nemen. Volgens de minister komen vrouwen door genderstereotypen ongewild vast te zitten parttime banen en kunnen ze zich niet meer persoonlijk ontwikkelen. 

Frankrijk 

De oproep deed de minister in navolging van de Franse speelgoedwinkels die vanaf volgend jaar stoppen met het indelen van hun speelgoed in jongens en meisjes. Op de website van het Zwolse postorderbedrijf Wehkamp kan nog steeds gekozen worden tussen ‘jongens’ of ‘meisjes’. Daar blijft het bedrijf voorlopig ook aan vasthouden. 

Quote

We hebben ook een categorie jongens/meisjes, waarmee we niemand buiten sluiten.”

Jennita van Herrikhuijzen, Woordvoerder Wehkamp

Geen reden 

Wehkamp gebruikt de categorieën om overzicht aan te brengen in 8.000 speelgoedartikelen op de website, stelt woordvoerder Jennita van Herrikhuijzen. ,,Dat is net als je ook kunt filteren op leeftijd. Bovendien hebben we ook een categorie jongens/meisjes, waarmee we niemand buiten sluiten. Natuurlijk kan speelgoed binnen de jongenscategorie ook heel leuk zijn voor meisjes en andersom. Wij zien geen reden om dit te veranderen.”

Van Herrikhuijzen benadrukt dat veel speelgoed niet gefilterd is op jongens of meisjes. ,,Dan staat er bijvoorbeeld buitenspeelgoed of Playmobil.”

Op de website van Wehkamp kunnen bezoekers filteren of ze jongens- of meisjesspeelgoed willen zien
Volledig scherm
Op de website van Wehkamp kunnen bezoekers filteren of ze jongens- of meisjesspeelgoed willen zien © De Stentor

In samenwerking met indebuurt Zwolle