Volledig scherm
PREMIUM
Geen compost of kunstmest, maar bokashi om groen te laten groeien. Het enthousiasme voor dit product - gemaakt van bijvoorbeeld bladafval - groeit snel in de regio, onder andere Zwolle en Meppel willen ermee gaan werken. Mede dankzij Jos Jansen en Ger Kappert (van links naar rechts), die met hun Loonbedrijf Jansen in Wijhe bokashi produceren. © Alex Mulder

Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi

VideoBetere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Bokashi is misschien wel het beste voorbeeld van circulair afvalbeheer: the circle of life. Van blad-, maai- en snoeiafval naar voedsel voor de bodem. Haal het afval door de hakselaar, voeg er mineralen en oergesteente aan toe, laat het acht tot tien weken onder een zeiltje fermenteren: et voilá. Uitstrooien over weilanden, plantsoenen of voetbalvelden. Voer voor wormen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle