Volledig scherm
Ondanks de verzakking gaat de op- en overslag van olie gewoon verder op deze plek. Volgens het waterschap is er geen acuut gevaar. © Marco van den Berg

Werk aan verzakte Zwolse kade uitgesteld

De verzakte damwand langs het Zwarte Water in Zwolle wordt pas donderdag verstevigd. Waterschap Drents Overijsselse Delta kondigde dinsdag aan dat het werk vandaag zou gebeuren, maar er waren niet op tijd stenen leverbaar.

Er is 350 kuub aan rotsstenen nodig om de wand op z'n plaats te houden. Een direct gevaar is er niet, verzekert woordvoerder Klaas Jansen. ,,Dat het vandaag stormt is een toevallige bijkomstigheid. We houden het prima in de gaten.''

De stenen worden morgenochtend in het water gestort. Het werk gaat mogelijk de hele dag duren, zegt Jansen. Een aannemer uit Genemuiden levert die stenen aan per schip. De damwand is al zeker vijftig jaar oud. De oorzaak van het verzakken is nog onbekend. 

Jansen: ,,We leggen nu een noodverband aan en zoeken nog naar de beste permanente oplossing.'' De situatie is best bijzonder, vertelt hij. Dijken en damwanden worden goed in de gaten gehouden. Dat een damwand opeens flink verschuift, komt niet vaak voor.

Volledig scherm
De verzakte kade in Zwolle. © Waterschap Drents Overijsselse Delta
  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle