Volledig scherm
© ANP XTRA

Werkstraf voor stelen van lokfiets in Zwolle

Hij zag in de Zwolse Sabangstraat een fiets staan die niet afgesloten was. Hij plaatste deze vervolgens in de kelderbox van de woning van zijn dochter. De 50-jarige verdachte had alleen de pech dat de politie de eigenaar ervan was.

Het betrof namelijk een lokfiets, bleek maandag op de strafzitting in de rechtbank in Zwolle. Schuldbewust hoorde Mark-Jan V. de vragen aan van de rechter. De politie had medio februari in de stalling aan de Oosterlaan neergezet. Daar worden geregeld fietsen gejat. Een paar uur later al kwam het rijwiel in beweging, bleek door de zender van de lokfiets te volgen. 

Vanaf de Sabangstraat werd de fiets naar de kelderbox verplaatst. De politie belde vervolgens aan op het adres waar die box bij hoort. V. opende de box, maar had de fiets niet van de Oosterlaan gestolen, zei hij. Hij zag de fiets staan toen hij bij een vriend op bezoek was. ,,Dan nog had u de fiets niet mee mogen nemen'', zei de rechter. ,,Dat klopt'', beaamde V. Hij heeft een fors strafblad, maar de laatste jaren was hij naar eigen zeggen goed bezig. Hij vroeg de officier om een taakstraf. Hij was net bezig om de werkstraf die hij eind vorig jaar kreeg opgelegd, uit te voeren.

De officier vond een taakstraf van 36 uur passend. De rechter was het daarmee eens. ,,U heeft een fiets gejat, dat mag niet en dat weet u zelf ook wel'', aldus de politierechter.

In samenwerking met indebuurt Zwolle