Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

Wethouder: 'Niets mis met stembiljet ZwolleFonds'

ZWOLLE- De Zwolse wethouder Filip van As stelt dat er niets mis is met de stembiljetten voor het ZwolleFonds. Verschillende lokale politici voelden hem hierover maandagavond aan de tand.

Zo lieten oppositieleider Frank Futselaar en Swollwacht-raadslid Silvia Bruggenkamp zich kritisch uit over de vraagstelling op het stembiljet. Daarin zou de suggestie gewekt kunnen worden dat een stem voor het gemeenschappelijk ondernemersfonds beter is dan een tegenstem. Van As wuift de verwijten weg. "Dit is geen referendum of verkiezing, maar een peiling van ondernemers die een BIZ (Bedrijveninvesteringszone, red.) willen realiseren. Als tweederde dit wil, werken wij daar van harte aan mee. De gemeente is hierin niet neutraal", verwoordt hij zijn standpunt. En: "Ik vraag me echt af of ondernemers op andere gedachten gebracht worden door de wijze van formulering op het stemformulier." SP'er Frank Futselaar deelt Van As' opvatting daarin echter niet. "Een draagvlakmeting moet neutraal zijn, anders weet je nooit wat het draagvlak daadwerkelijk is."

Binnenstadondernemers kunnen nog een week stemmen. Daarna gaat een onafhankelijk notaris tellen. Heeft de helft gestemd, is tweederde voor en vertegenwoordigen zij meer dan 50 procent van de WOZ-waarde in het stadshart, dan komt het fonds er. Elke ondernemer is dan verplicht mee te betalen. Dit maakt het fonds omstreden bij ondernemers.

  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle