Wie geeft vluchtelingen een bed? Eindeloze bezwarenlijst van gemeenten verhindert extra opvang
Oost-Nederland moet zich harder inzetten voor de opvang van vluchtelingen, vindt de regionale afdeling van VluchtelingenWerk. Tot dusver hebben gemeenten weinig animo voor de komst van asielzoekers. Want zo kort als het overzicht met extra bedden, zo lang is de lijst met bezwaren.
En die bezwarenlijst van gemeenten zorgt voor een groot opvangtekort en problemen in Ter Apel. Daardoor moeten veel vluchtelingen in tentenkampen worden ondergebracht. En dat is, zeker met het oog op de naderende winter, geen geschikte plek.
,,Veel Afghaanse vluchtelingen hebben zich, met gevaar voor eigen leven, ingezet voor onze militairen. Nu zij alles kwijt zijn en helemaal opnieuw moeten beginnen, moeten zij ook op de gemeenten kunnen rekenen”, vindt Lenie van Goor, regiomanager asiel. VluchtelingenWerk dringt aan op de verantwoordelijkheid van Oost-Nederlandse gemeenten. Maar hoe hoog de nood ook is, de meesten lijken vooralsnog niet erg happig.
Extra bedden
In Hengelo (Overijssel) worden sinds afgelopen zondag zo’n honderd vluchtelingen opgevangen in het Hazemeijer-complex, waar tot voor kort een vaccinatielocatie van de GGD zat. De mensen kunnen daar in ieder geval vier weken blijven.
De gemeente Deventer laat weten dat er tijdelijk 100 extra bufferplekken worden gerealiseerd in de voormalig Westenbergkazerne van azc Schalkhaar.
Ook Dronten gaf gehoor aan de noodkreten vanuit Ter Apel. Sinds augustus heeft het azc aan de Roggebotsluis 90 extra bedden voor asielzoekers.
Lastige zoektocht
De gemeente Zwolle is druk op zoek naar een geschikte noodopvang voor zo’n 250 vluchtelingen. De IJsselhallen zijn weer in beeld, maar een herhaling van 2014 en 2015 is nog geen uitgemaakte zaak. Zwolle inventariseert bij verschillende partijen of en hoeveel ruimte zij kunnen bieden, maar een locatie is vooralsnog niet in beeld.
Het snel realiseren van zoveel mogelijk opvangplekken voor asielzoekers, blijkt eveneens een grote uitdaging voor Kampen. De komende twee weken wil de gemeente in kaart te brengen waar op langere termijn asielzoekers kunnen verblijven, voor maximaal een jaar. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op ondernemingen, zorgorganisaties en woningcorporaties.
Ruimtetekort
Veel gemeenten in Oost-Nederland geven aan wel te willen helpen, maar simpelweg niet voldoende opvangruimte te hebben. Zo wil Nunspeet graag meewerken aan opvang, maar zegt het daarbij ook meteen dat er geen geschikte locaties zijn.
Epe kampt met hetzelfde probleem en wijst daarbij naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De opvanglocaties voldoen niet aan de eisen van het COA. Bovendien, stelt de gemeente, ligt er nog geen concreet verzoek van het COA voor extra plekken.
De gemeente Zutphen zegt de mogelijkheden voor opvang te onderzoeken, maar ziet vooralsnog geen mogelijkheden.
Potdichte deur
En dan zijn er ook nog plekken die de deur voor vluchtelingen gewoon potdicht houden. Zo vindt de gemeente Apeldoorn dat het meer dan genoeg heeft gedaan, ook in het verleden, om een bijdrage te leveren aan asielzoekersopvang.
Ook in Zeewolde en Noordoostpolder kunnen vluchtelingen voorlopig niet terecht. De gemeente Berkelland staat open voor een gesprek met het COA, maar laat de eventuele komst van asielzoekers afhangen van het draagvlak bij de omwonenden.
Geen asielzoekers, wel statushouders
De meeste gemeenten staan dus nog niet in de rij met noodlocaties voor vluchtelingen. Maar hebben deze mensen een verblijfsvergunning, dan worden ze wél warm onthaald. Verschillende plaatsen in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, weigeren opvang te creëren voor asielzoekers, maar willen wel op zoek naar woningen voor statushouders.
Datzelfde geldt voor de gemeenten Rijssen-Holten en Elburg. Oldebroek zet daarbij in op huisvesting van statushouders uit de eigen gemeente.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Vluchtelingenopvang in Zwolle: waar zou dat kunnen?
De IJsselhallen zijn weer in beeld voor de noodopvang voor asielzoekers, maar een herhaling van 2014 en 2015 is nog geen uitgemaakte zaak. Hallen zijn al verhuurd aan andere partijen, wat de Zwolse zoektocht bemoeilijkt. De gemeente kijkt dan ook verder. ,,Ik kreeg de vraag of wij ruimte hebben voor de opvang van 250 vluchtelingen’’, zegt vastgoedondernemer Gerrit Jansen. -
PREMIUMreportage
Ter Apel zucht onder grote stroom vluchtelingen: ‘Ze laten te veel mensen binnen’
In Ter Apel rijden bussen met asielzoekers af en aan. Binnen zijn de omstandigheden slecht. ,,Ja, echt, het stinkt.’’ -
PREMIUM
Hengelo vangt per direct 100 vluchtelingen op: ‘Dit is maximaal voor vier weken’
HENGELO - Burgemeester Sander Schelberg benadrukt dat de opvang van de vluchtelingen maximaal voor vier weken is. Daarover zijn harde afspraken gemaakt. „Het is ter overbrugging. Dit is vier weken nodig. Dat is namelijk de tijd die nodig is om op diverse plekken in het land noodvoorzieningen voor langere tijd te bouwen.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
Geen extra asielzoekers in Luttelgeest, wel in Dronten: ‘Druk aan het schuiven geweest’
De gemeente Noordoostpolder gaat op korte termijn geen extra asielzoekers opvangen. Dronten doet dat sinds vorige maand wel. In het asielzoekerscentrum bij Roggebot zijn negentig bedden bijgeplaatst. ,,Dat is het maximale, we zijn druk aan het schuiven geweest.’’ -
PREMIUM
Kampen op zoek naar noodopvang voor vluchtelingen
Om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp te kunnen schieten, zoekt Kampen op korte termijn zoveel mogelijk plekken voor noodopvang van asielzoekers. Het gaat om plekken waar de – meest Afghaanse – vluchtelingen zes maanden tot een jaar kunnen verblijven. Afgelopen weekeinde is ook koortsachtig gezocht naar crisisopvang voor asielzoekers, maar zonder succes. „Kampen is nu eenmaal geen beddenstad. Er zijn geen grote hotels”, zegt burgemeester Sander de Rouwe, ietwat verontschuldigend.