Bondsdag bij Enschedese Rugbyclub waar de jonge spelertjes de beginselen van het rugby wordt aangeleerd met alle vormen van respect naar tegenstanders en scheidsrechters.
Volledig scherm
Bondsdag bij Enschedese Rugbyclub waar de jonge spelertjes de beginselen van het rugby wordt aangeleerd met alle vormen van respect naar tegenstanders en scheidsrechters. © Annina Romita

Wie verdient de titel ‘Club van het jaar 2019'?

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Samen vormen ze het grootste sociale netwerk, dat van groot belang is voor ons land. Maar wie verdient de titel ‘Club van het Jaar 2019? De provinciale winnaars zijn nu bekend. 

Per provincie zijn twee clubs genomineerd voor deze verkiezing: een sportclub, en een cultuurclub.  In Gelderland is de Rugby Academy Oost in Nijmegen de provinciale winnaar. De club is aangesloten bij de Nederlandse Rugby Bond. Voor Overijssel is die titel eveneens voor een rugbyclub: de Enschedese Rugbyclub 69. De Almeerse Studentenroeivereniging Agon in Almere is sportclub van het jaar in Flevoland. 

Operette

Zanggroep The New Voices uit Zevenaar is cultuurclub van het jaar in de provincie Gelderland. In Overijssel wint musicalvereniging Music All in Enschede. Musici All is het oudste theatergezelschap van Enschede. Opgericht als Enschedese Operettevereniging in 1950 en inmiddels bijna zeventig jaar oud. In Flevoland is het Sensation Performance Ensemble in  Almere provinciewinnaar.

Club van het jaar verkiezing
Dertienhonderd clubs uit het land werden genomineerd: daarvan zijn er nu nog 24 over.  Totaal zijn er 80.428 stemmen uitgebracht. Op dinsdag 18 juni vindt de juryavond plaats, waar de clubs aan een jury vertellen waarom zij dé ‘Club van het jaar 2019’ zijn. Elke vereniging wordt getoetst op thema’s als maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Op 28 juni wordt de landelijke winnaar (1 x sport, 1 x cultuur) bekend gemaakt. De verkiezing van de club van het jaar is mede georganiseerd door het AD.

In samenwerking met indebuurt Zwolle