Volledig scherm
Windmolens © Dreamstime

Windmolenboeren Zwolle willen snel om tafel met gemeente

De windmolenboeren Scania, Windesheim en Blauwvinger Energie willen snel met de gemeente Zwolle om tafel om te praten over de ontstane situatie. Door de uitlatingen van de inmiddels oud-wethouder Filip van As en diens vertrek, is de situatie rond hun plan voor twee molens op bedrijventerrein Voorst hoogst onzeker geworden.

Ook Kees de Vries van burgerbeweging Blauwvinger Energie weet niet hoe het nu verder gaat met 'Voorst'. ,,Maar laat eerst de rook optrekken en het college van burgemeester en wethouders zich reorganiseren. De wereld vergaat niet als het een paar weken of maanden later wordt, maar we hopen niet dat er tijd gekocht wordt om dit over de verkiezingen heen te tillen. We hebben gezegd dat we maar snel eens om tafel moeten."

Volgens een gemeentewoordvoerder is het college van B en W nog in beraad hoe verder te gaan met het windmoleninitiatief. Vandaag of morgen wordt witte rook verwacht. Of de gemeenteraad er voor de zomer nog over spreekt, is niet zeker. In zijn laatste vergadering als wethouder hintte Filip van As op uitstel, maar het is onduidelijk in hoeverre deze uitspraak nu nog staat.

Comité Tegenwind Voorst, dat de komst van twee turbines op het terrein van Scania wil blokkeren, rekent op uitstel. ,,Wij zijn blij met de toezegging van wethouder Van As dat Voorst pas zal worden vervolgd nádat het kan worden getoetst aan een specifiek voor héél Zwolle opgezet windenergiebeleid en toetsingskader. Wij gaan er zonder meer vanuit dat dit collegestandpunt, ondanks de nu ontstane situatie, niet wijzigt", stellen Jac de Boer en Vincent Maas in een schrijven aan hun achterban.

In samenwerking met indebuurt Zwolle