,,De windmoleneigenaar reed binnen een half jaar in een Porsche, terwijl zijn buren met de lasten zaten.’’
Volledig scherm
PREMIUM
,,De windmoleneigenaar reed binnen een half jaar in een Porsche, terwijl zijn buren met de lasten zaten.’’ © Sebastian Wahsner/ Thinkstock

Windmolens krijgen alleen meewind als iederéén profiteert

Oost-Nederland krijgt er de komende jaren tientallen windmolens bij. De realisatie wordt echter een zware kluif, want vrijwel ieder windmolenplan leidt tot protesten. En dat moet snel veranderen, zeggen experts. Dat kan alleen als iedereen er de wind van in de zeilen krijgt. 

Dat is het geheim: laat omwonenden financieel meeprofiteren. Alleen zo creëer je draagvlak voor windenergie op land. ,,De windmoleneigenaar reed binnen een half jaar in een Porsche, terwijl zijn buren met de lasten zaten.”

‘Hier geen windturbines!’ Het staat in grote klodders witte verf gekalkt op een leegstaande boerderij aan de rand van het Gelderse dorp Eefde. Precies op de plek waar een windmolen moet verrijzen. In het gebied komen er drie, als de plannen doorgaan. Er staan er ook al drie. Maar Eefdenaren in de directe omgeving zijn faliekant tegen: 84 procent van de omwonenden wil geen extra windmolen.

De boodschap op een schuur bij Eefde is duidelijk: geen windmolens hier!
Volledig scherm
De boodschap op een schuur bij Eefde is duidelijk: geen windmolens hier! © Patrick van Gemert
  1. Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    Zwolse Dierenvoed­sel­bank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    De Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld met nieuwe aanvragen sinds de coronacrisis is uitgebroken. Tegelijkertijd kan de stichting het voer voor honden, katten en andere huisdieren niet meer op de gebruikelijke manier verspreiden. De tijdelijke noodoplossing: twee plekken in Zwolle waar dagelijks kratten vol voer neergezet worden, waar iedereen gebruik van kan maken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle