Volledig scherm
De Verrijzeniskerk in Zwolle. © Frans Paalman

Witte rook blijft uit: kerken praten volgend jaar verder over homostandpunt CGK Zwolle

updateEen urenlange vergadering over het soepele homostandpunt van de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) in Zwolle heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd over haar positie binnen de landelijke koepel. 

In februari wordt doorgepraat over de manier waarop de 4500 leden tellende Zwolse kerk omgaat met gelovigen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

In de Zwolse CGK mogen homoseksuele leden deelnemen aan het avondmaal. Een zonde, meent de generale synode (landelijke kerkvergadering) van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het verschil van inzicht speelt al jaren, maar nadat het synodestandpunt in 2017 definitief werd, zijn de duimschroeven aangedraaid bij de Zwolse afdeling. 

Nadat in oktober al gesproken werd over het Zwolse standpunt, zat de classis - de regionale kerkkoepel - vrijdagavond op Urk opnieuw om tafel. Witte rook bleef ook nu uit. Het blijft voorlopig onduidelijk of CGK Zwolle, waar Zuiderhof, Noorderkerk en Verrijzeniskerk onder vallen, binnen de koepel kan blijven.

‘Al meer dan 100 jaar familie’

De kerkenraad van de Zwolse CGK schrijft aan haar leden dat het op dit moment nog te vroeg is om uit het kerkverband te stappen. ‘Waarom een gesprek blijven opzoeken dat keer op keer grievend is voor homo- en lesbische leden? De eenheid van Christus is het ons voor nu waard om nog een mijl met elkaar te gaan. We vormen al meer dan honderd jaar een familie. In een familie houd je elkaar vast en aanvaard je elkaar, ook als je het niet met elkaar eens bent. Het geloof in de liefde tot Jezus is onze diepste drijfveer. Daarover willen we graag in gesprek met andere gemeenten, ook binnen de classis.’ 

Verder geeft de Zwolse CGK-kerkenraad aan dat de standpunten die vrijdag in de classisvergadering te horen waren ‘ons verdrietig stemmen’. ,,Een deel van de CGK-gemeenten in onze regio geeft opnieuw uitdrukkelijk het signaal af dat het onze opvatting op dit punt niet deelt. Wat in de eerste plaats voor alle homo- en lesbische leden pijnlijk is.’’ CGK Zwolle vormt een regionaal kerkverband met onder meer Urk, Elburg, Heerde, Lelystad, Emmeloord, Dronten en Hasselt. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle