Volledig scherm
Het centrum van Zwolle. © Foto Freddy Schinkel

Wordt een van deze acht de nieuwe burgemeester van Zwolle?

De lijn van Henk Jan Meijer als burgemeester van Zwolle mag door zijn opvolger worden doorgezet. Maar het kan allemaal wel iets meer sprankelend. Dat zeggen prominente inwoners van de stad en ambtsgenoten uit de regio tegen de Stentor. Meijer stopt komende zomer na negentien jaar als burgemeester. ‘Zijn bescheidenheid siert hem, maar zijn opvolger mag wel iets meer trots uitstralen.’

De gemeenteraad heeft al een vertrouwenscommissie ingesteld om een profiel van de nieuwe burgemeester op te stellen. De Stentor neemt met het nieuwe jaar voor de deur een voorschot, aan de hand van een rondgang door de stad. Een vrouw, een veertiger, oog voor de hele regio; zomaar wat kenmerken die de nieuwe burgemeester moet hebben.

Negentien jaar

Meijer oogst veel waardering, blijkt uit de reacties. Een burgervader van de stad, die niet heel dominant aanwezig is. En dat mag vanaf komend jaar best anders. Minder bescheidenheid en meer trots moeten de nieuwe burgemeester kenmerken. ,,De regio Zwolle moet in Den Haag met het kabinet aan tafel als een van dé vier economische regio’s van Nederland. Daar ligt een taak voor de nieuwe burgemeester’’, denkt Landstede-voorzitter en CDA-politicus Theo Rietkerk. De regio Zwolle ‘uitbouwen en doorontwikkelen’, dat is de opdracht die PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser de nieuwe burgemeester meegeeft. ,,Verder op de weg die onder Henk Jan is ingezet.’’

tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Henk Jan Meijer. © Frans Paalman

Jonger en frisser

Heel anders dan hoe Meijer het doet, dat is volgens de meeste ondervraagden helemaal niet nodig. ,,Al moet hij of zij niet op Henk Jan proberen te lijken", vindt oud-wethouder Gerard van Dooremolen. ,,De nieuwe burgemeester mag zich ook wel met iets meer hart en ziel in het carnaval storten.”

Het vat in een zin samen wat grosso modo wordt gesteld. De koers die Meijer heeft ingezet moet een vervolg krijgen, bijvoorbeeld als het gaat om de economische positie van de regio Zwolle. Maar ook de rust waarmee Meijer de stad al bijna negentien jaar bestuurt. ,,Mensen die hem af en toe zien, denken dat hij een houten klaas is. Dat valt best mee, zijn gevoel voor humor is heel subtiel", zegt Meijers nachtelijke evenknie Jeroen van Doornik. ,,De nieuwe burgemeester mag wel iets jonger en frisser overkomen.”

Van de daken schreeuwen

Volgens Cibap-bestuurder Coby Zandbergen ligt er voor de nieuwe burgemeester een uitdaging om het succes van Zwolle ‘te vertalen’. ,,In de stad en regio laten zien dat we goed zijn, dat mag soms van de daken geschreeuwd worden. Wat dat betreft kan Zwolle een steuntje in de rug gebruiken.’’

Sociaal

Er klinkt echter ook een ander geluid. Zwollenaar Frank Futselaar, Tweede Kamerlid namens SP:,,De afgelopen tijd is heel erg ingezet op het economische profiel van Zwolle, maar je ziet gewoon dat er een groep is die achterblijft. Ik zou een burgemeester willen die daar iets meer oog voor heeft, iemand die zich inzet voor inwoners die sociaal wat moeilijker meekomen.’’

Wie moet de nieuwe burgemeester van Zwolle worden?

De Stentor werpt een blik in de glazen bol en komt tot de volgende acht burgemeesterskandidaten, die aansluiten bij het profiel dat prominente Zwollenaren schetsen. 

DEZE POLL IS GESLOTEN

1. Martijn Dadema, GroenLinks

Sinds vier jaar GroenLinks-burgemeester in Raalte. Met zijn 43 jaar heeft Dadema (geboren in Enkhuizen) al veel ervaring. Hij werkte bijvoorbeeld bij Buitenlandse Zaken aan het wapenexportbeleid. Is in de race om door vakblad Binnenlands Bestuur verkozen te worden tot beste lokale bestuurder. Na vier jaar al overstappen naar Zwolle is wel een grote sprong.

Volledig scherm
Martijn Dadema. © Maeike Blauw

2. Lot van Hooijdonk, GroenLinks

Sinds vier jaar verkeer- en milieuwethouder in Utrecht. Ook genomineerd voor de titel beste lokale bestuurder. Was al twee keer Nederlands beste jonge bestuurder. Kan net als Henk Jan Meijer de overstap maken van het wethouderschap in een grote stad. Zou op Ed Anker na het jongste collegelid zijn. De geboren Tilburgse is veertig, te jong?

Volledig scherm
Lot van Hooijdonk. © Gemeente Utrecht

3. Eddy van Hijum, CDA

Was gemeenteraadslid in Zwolle, lid van de Tweede Kamer en is nu gedeputeerde van de provincie Overijssel. Kortom, genoeg bestuurlijke ervaring in land en regio. Van Hijum (46) richt zich momenteel vooral op de naderende Provinciale Statenverkiezingen.

Volledig scherm
Eddy van Hijum. © Provincie Overijssel

4. Christianne van der Wal, VVD

Wethouder in Harderwijk en landelijk partijvoorzitter van de liberalen. Komt uit Oldenzaal en kent de weg in dit deel van het land. Zwolle is geen gekke volgende stap in de regio voor deze ambitieuze vrouw van 45.

Volledig scherm
Christianne van der Wal. © ANP

5. Co Verdaas, PvdA

Werkte bij de gemeente Zwolle en woningstichting SWZ. Was lid van de Tweede Kamer, gedeputeerde in Gelderland en heel even staatssecretaris. Verdaas (52) moest opstappen vanwege onjuiste reiskostendeclaratie in het verleden. Komt volgende maand naar het stadhuis voor een lezing: ‘Nederland, en zeker Zwolle, is een planologisch paradijs’. Voorschot op een sollicitatie?

Volledig scherm
Co Verdaas. © Peter Lous

6. Pieter Omtzigt, CDA

Met een korte onderbreking sinds 2003 lid van de Tweede Kamer. De 44-jarige Enschedeër groeide op in het oosten. Werd in 2014 verkozen tot Kamerlid van het Jaar. Kwam vorig jaar in opspraak vanwege een valse getuigenis rond de MH17-ramp.

Volledig scherm
Pieter Omtzigt. © ANP

7. Alexander Pechtold, D66

Vertrokken uit de Tweede Kamer als D66-fractieleider. Heeft de nodige ervaring in de lokale politiek. De 53-jarige Pechtold was begin deze eeuw burgemeester van Wageningen.

Volledig scherm
Alexander Pechtold. © ANP

8. Arie Slob, ChristenUnie

Stond met stip op 1. Had een baan in de luwte bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle, maar keerde vorig jaar terug naar Den Haag om minister te worden. Daarmee lijkt de kans op een terugkeer naar Zwolle niet groot, maar we schrijven het ChristenUnie-icoon (57) nog niet af.

Volledig scherm
Arie Slob. © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle