Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

WW-fraude met Polen: aanhouding in Raalte, onderzoek in Zwols kantoor

UpdateDe politie heeft vijf mensen opgepakt op verdenking van fraude met WW-uitkeringen, onder wie één in de gemeente Raalte. De politie heeft bij deze actie een kantoorpand in onder meer Zwolle doorzocht.

De vijf worden door het Openbaar Ministerie verdacht van het optreden als tussenpersoon voor arbeidsmigranten die voornamelijk in Polen verblijven en niet voldoen aan voorwaarden voor een werkloosheidsuitkering.

Wapens

De vier andere verdachten werden opgepakt in Dongen, Dordrecht, Noordwijk en Rotterdam. De politie heeft de woningen van de verdachten uitgekamd. Ook onderzocht de politie kantoorpanden in Zwolle, Leiden en Rotterdam. Daarbij werd administratie in beslag genomen, alsmede een auto, een gaspistool en een nepwapen.

Wapens

De verdachten zouden als tussenpersoon post van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) hebben ontvangen op hun adres, waardoor ze wisten aan welke verplichtingen moest worden voldaan om de uitkering te behouden.

Inspectie SZW

Politiewoordvoerster Anne Coenen meldt dat de politie ondersteunend heeft opgetreden aan de hand van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Zij verwijst voor een reactie door naar deze instantie.

SZW-woorvoerder Paul Q. van der Burg: ,,De gecoördineerde invallen en aanhoudingen hebben dinsdagmiddag gelijkertijd plaatsgevonden. We hadden de verdachten al een tijdje in het vizier.’’ 

Hij wil in het kader van het onderzoek niet exact vertellen waar aanhouding en inval plaatsvonden. ,,De aanhouding was ergens in de gemeente Raalte, het kantoorpand stond in Zwolle. Daar laat ik het bij.’’

De vijf zullen na verhoor volgens Van der Burg hoogstwaarschijnlijk worden voorgeleid. ,,En dan volgt waarschijnlijk een rechtszaak, maar dat kan nog wel even duren.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle