Volledig scherm
Vorst aan de grond, vannacht in het oosten van het land. © shutterstock

Zeldzame nachtvorst gemeten in Oost-Nederland

In Oost-Nederland werd het afgelopen nacht bijzonder koud. Aan de grond, op 10 centimeter hoogte, is in Overijssel een zeldzame nachtvorst gemeten. De temperatuur lag volgens MeteoGroup op -0,7 graden. Vorst aan de grond in juli komt zelden voor, gemiddeld één keer in de zes jaar.

Een week eerder werd op weerstation Twenthe nog een kouderecord gehaald met -1,6 graden. Nooit eerder werd in de julimaand zo'n temperatuur op klomphoogte gemeten. In de Achterhoek noteerde weerstation Hupsel diezelfde nacht -0,2 graden. Ook dat was een primeur, nooit eerder werd er daar bij metingen in juli vorst gemeten. Afgelopen nacht zakte het kwik in de Achterhoek naar een temperatuur van 0,5 graden.

Zeldzaam

Vorst aan de grond in juli is vrij zeldzaam volgens MeteoGroup. Het is sinds de eerste metingen in 1971 maar acht keer voorgekomen in de maand juli. De laatste keer dat er nachtvorst gemeten werd in juli was in 2015. In Oost-Nederland werd het op 9 en 10 juli -0,9 en -1,3 graden. In de hoogzomerperiode tussen 20 juli en 20 augustus is nog nooit nachtvorst gemeten.

Volgens Weerplaza is het makkelijk te verklaren waarom het in het oosten van Nederland ‘s nachts een stuk kouder is dan op andere plekken. ,,De bodem in deze hoek van het land is vrij droog en kan daardoor heel makkelijk afkoelen zonder dat er mist of nevel ontstaat”, legt Janssen uit.

Komende nacht

Voor de komende nacht hoef je voor kou overigens niet te vrezen. Door de zachtere lucht die vandaag het land binnentrekt blijft het in de nacht van woensdag op donderdag ruim boven de tien graden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle