Volledig scherm
Frisdrankproducenten willen stoppen met het aanbieden van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen © ANP XTRA

Zijn 'suikerbommen' in scholen te stoppen?

Er zitten nog genoeg haken en ogen aan het plan om frisdranken uit schoolkantines te bannen. Als je als scholier per se frisdrank wilt drinken in je pauze, dan kom je daar toch wel aan. Frisdrankproducenten willen eind 2018 stoppen met het aanbieden van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Dit om jongeren te helpen bij het maken van gezonde keuzes. Het is echter de vraag hoeveel effect dit heeft.  

Scholieren die alleen nog maar verantwoorde drankjes drinken in hun pauze. Dat is de hoop van frisdrankproducenten nu ze hebben besloten de frisdrankautomaten straks niet meer te voorzien van drankjes met veel te veel suiker. Maar voor scholieren zijn er genoeg manieren om alsnog aan die suikerhoudende drankjes te komen. Een overzicht:

1. Bij de supermarkt

Een nu al veel gebruikte manier om tijdens je schooldag alsnog aan frisdrank te komen, is door tijdens de pauze richting de supermarkt iets verderop te lopen. Een plek waar de school helemaal geen toezicht heeft. Ongetwijfeld een keuze die veel scholieren zullen maken zodra de blikjes suikerhoudende drankjes uit de schoolkantine verdwijnen. 

2. Uit de voorraadkast 

Het feit dat frisdrankproducenten zeggen te stoppen met het aanbieden van suikerhoudende dranken, wil natuurlijk nog niet zeggen dat scholen overgaan tot een verbod op frisdrank op school. Scholieren zouden hierdoor gewoon suikerhoudende frisdrank van huis mee kunnen nemen om het vervolgens op school op te drinken.

3. Op de openbare weg 

Mocht de school toch besluiten om die suikerhoudende drankjes te gaan verbieden, dan kan een strenge controle hierop ervoor zorgen dat ook echt minder scholieren gaan kiezen voor deze 'suikerbommen'. Binnen de schoolmuren kan dat werken, maar ook daar valt onderuit te komen. Buiten de hekken van de school, op de openbare weg, kunnen scholieren alsnog hun blikjes leegdrinken.

4. Doen alsof 

Ook zou je er als scholier op een creatieve manier voor kunnen zorgen dat je op school alsnog frisdrank kunt drinken, maar tegelijkertijd kunt doen alsof je ontzettend gezond bezig bent. Je giet thuis je flesje gezonde sap leeg en vult het vervolgens met frisdrank, waardoor het op school toch lijkt alsof je verantwoord bezig bent. 

Poll

Gaat het bannen van frisdrank op middelbare scholen werken?

  • Ja (23%)
  • Nee (77%)
222 stemmen

In samenwerking met indebuurt Zwolle