Volledig scherm
Onderzoek leert dat veel lezers van de Stentor hun relatie met een 7,5 waarderen. Vrouwen zijn iets positiever dan mannen. © ANP

Zo denken 551 mensen uit deze buurt over hun liefdesleven

Gelukkig in de liefde. Dat kan gezegd worden van de 551 lezers van de Stentor, die naar aanleiding van Valentijnsdag meegedaan hebben aan het online onderzoek naar de liefde in hun leven.  Gemiddeld gaven de 289 vrouwen en 262 mannen die meededen hun huidige romantische relatie een 7,5 als cijfer.

Deelnemers aan het onderzoek kwamen vooral uit de provincies Gelderland en Overijssel. De deelname uit Flevoland was beduidend lager. Misschien dat de inwoners daar vooral met voldoening denken aan het gevonden liefdesgeluk van boer Wim uit Marknesse.  Het onderzoek leert verder dat vooral vrouwen een hoger cijfer geven voor hun relatie. Zij geven een 8 (27%), 9 (27%) en een 10 (20%).  Bij mannen is dit respectievelijk: 8 (23%),  9 (24%)  en 10 (18%). Mannen gaven vaker een 7 (12% tegen 9% bij vrouwen). 

Wijze raad

Genoeg over de cijfers. Bij het onderzoek bestond ook de mogelijkheid om te reageren op de vraag ‘Op wat voor een manier zou je relatie (nog) beter worden?’ Daarop kwamen onder andere de volgende opmerkingen en suggesties binnen: ,,Meer tijd voor elkaar’’ werd vaak gezegd. Want we hebben het met elkaar nogal druk. ,,Meer vrije tijd voor elkaar. Momenteel leven wij in een twee verdieners-economie waar steeds meer wordt gevraagd door scholen, ouderenzorg en huizenprijzen die niet zijn te betalen",  schreef iemand. 

Weduwnaar

Een andere suggestie: ,,Ga niet op zoek naar een kopie van jezelf met dezelfde hobby’s, interesse, opleiding etc. Zoek iemand die je aanvult, die dingen biedt die jij niet hebt, doet. Dat maakt je leven en relatie rijker.” Maar er waren ook opmerkingen als ‘Beter dan dit wordt het niet’ of  'Vaker een bloemetje meenemen’. De liefde kan ook helpen om je staande te houden in een roerig leven: ,,We zitten beiden in een rolstoel, maar verbloemen te vaak onze echte pijn voor elkaar omdat je weet dat de ander al genoeg aan zichzelf heeft.” En zelfs na de dood blijft de kracht van de liefde voelbaar: ,,Zou willen dat dit nog kon. Ben sinds drie jaar weduwnaar, maar betuig nog elke dag mijn liefde aan haar. Kaarsje, bloemetje bij haar foto, en regelmatig naar de plek op de Veluwe waar haar as is uitgestrooid. En zij wordt nooit vervangen. Niemand kon, kan en zal ook nooit aan haar kunnen tippen.”

Penopauze

Een vrouwelijke deelneemster geeft haar huidige relatie een 3. De reden maakt ze duidelijk met: ,,Hij heeft aangegeven dat hij naar meer in het leven zoekt. Wordt komende maand 40, zal de penopauze zijn.’’ Een man, die zijn relatie een 5 geeft, zegt het zo: ‘Meer seks’.  Misschien kunnen die twee deelnemers wat met deze tips die gegeven worden: ,,Meer rust en tijd voor elkaar creëren” en ,, Eerlijk blijven naar elkaar, bespreken wat je dwars zit.” En ook vaker gezegd: ,,Vaker iets met z’n tweeën doen en meer tijd om samen te praten zonder de kinderen.” Of: ,,Ik zou het niet weten...mijn man is mijn soulmate...vriend echtgenoot..mijn alles!”  en ,,Na 28 jaar huwelijk met ups en downs heb ik nog steeds de liefste, bijzonderste die perfect bij mij past.” En dan als uitsmijter: ,, Ik scoorde een 9. Dat kan niet beter, want een 100 procent ideale relatie lijkt me vreselijk saai.”

  1. Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen
    PREMIUM

    Gezellig­heid en een goed salaris, dan komen vakantie­wer­kers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

    Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden: zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.

In samenwerking met indebuurt Zwolle