Volledig scherm
PREMIUM
Natuurpark Lelystad kreeg een paar jaar geleden 450.000 euro subsidie van de Europese Unie. © Freddy Schinkel

Zo haal je Europese miljoenen naar Oost-Nederland

kaart & videoDe Europese Unie investeerde de afgelopen vijf jaar 101 miljoen euro in innovatieve projecten in Oost-Nederland. Hoeveel ‘innovatiegeld’ er in de toekomst vanuit Brussel deze kant op komt is afhankelijk van de verkiezingen van donderdag. ,,Europese subsidies zijn cruciaal.”

Hier gaat het geld naartoe

Meer dan 700 innovatieve Nederlandse projecten ontvingen sinds 2014 – het jaar van de laatste Europese verkiezingen – geld uit Brussel. Opvallend is dat Gelderland en Overijssel erin slagen veel geld naar het oosten te halen. Liefst 224 Gelderse en 184 Overijsselse projecten ontvingen de afgelopen vijf jaar subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In totaal ging er bijna 25 miljoen euro naar initiatieven in de 35 gemeenten in het verspreidingsgebied van de Stentor. De verschillen zijn daarbij groot. Naar Lelystad ging de meeste subsidie: 10,6 miljoen euro. Dat komt neer op 137 euro per inwoner. In Dalfsen kwam slechts 5.500 euro terecht: amper 19 cent per inwoner.

  1. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
    PREMIUM
    video

    Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

    Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle