Zonneauto van teamcaptain uit Zwolle crasht tegen vangrail in Australië

videoDe zonneauto van het Vattenfall Solar Team is tijdens een testrit in Australië tegen de vangrail gecrasht. Volgens de Zwolse teamleider Maud Diepeveen is deelname aan het wereldkampioenschap volgende week niet in gevaar. ,,We zijn natuurlijk flink geschrokken, maar we gaan de komende dagen alles op alles zetten om de auto op tijd af te krijgen voor de race.”

Het ongeluk vond plaats op het circuit van Hidden Valley, in het noorden van Australië. De 22-jarige coureur Max van der Waals raakte de vangrail in de eerste bocht. De remmen blokkeerden het rechterachterwiel, de auto raakte in de slip en kwam vervolgens tegen de vangrail tot stilstand. De coureur maakt het goed. 

De zonneauto NunaX liep flinke schade op bij de crash. Volgens het team zit er een barst in het laminaat aan de zijkant van de auto, de vleugel achterop staat scheef en is er schade aan één van de wielen. Ook het geheime wapen, de shark skin, is beschadigd.

Volledig scherm
Het Vattenfall Solar Team is geschrokken nadat zonnewagen NunaX de vangrail heeft geraakt tijdens een testrit op Hidden Valley Circuit. © Jorrit Lousberg

Wereldkampioenschap

Het team doet van 13 tot en met 20 oktober mee aan de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen. De race vindt om het jaar plaats en de deelnemers rijden 3000 kilometer door de Australië. Het Vattenfall Solar Team wist de race al zeven maal te winnen en is de regerend kampioen.

Volledig scherm
Maud Diepeveen uit Zwolle is teamcaptain van het Vattenfall Solar Team van de TU Delft. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle