Volledig scherm
Er zijn zorgen over onverkoopbare boerderijen. © Annina Romita

Zorgen over onverkoopbare Overijsselse boerderijen

Verwaarloosde, vervallende boerderijen met daken vol asbest, waar niemand zich meer verantwoordelijk voor voelt: het is een schrikbeeld van de provincie Overijssel. 

Een meerderheid van provinciale staten van Overijssel maakt zich grote zorgen over verwaarloosde boerderijen. Daarom vroegen de fracties van de coalitiepartijen ChristenUnie, VVD, CDA en D66 gisteren bij motie om een pakket van maatregelen om er voor te zorgen dat de verkoopbaarheid van boerenbedrijven wordt vergroot of dat ze zo nodig worden gesloopt.

Adviesvoucher

Boeren die stoppen hebben volgens de vier partijen, samen goed voor een meerderheid, vaak geen geld meer om zich te laten adviseren over verkoop. ,,In deze situatie bestaat de kans dat een pand uiteindelijk onbeheerd overblijft”, aldus de indieners van de motie. Voorgesteld wordt om vanuit de provincie een ‘adviesvoucher’ beschikbaar te stellen, een tegoedbon die toegang tot deskundig advies mogelijk maakt.

De provincie moet zich verder garant stellen voor hypotheken en leningen die boeren willen afsluiten om hun boerderij alsnog verkoopbaar te maken. Volgens de indieners van de motie zijn boeren in die situatie nu kansloos als ze voor geld aankloppen bij de banken.

Sloopbank

Een op te richten ‘sloopbank’ zou inzicht moeten geven in welke boerderijen in aanmerking komen voor sloop. Zo’n overzicht is interessant voor projectontwikkelaars die gebruik willen maken van bestaande ‘nieuw voor oud’ regelingen. ,,Eigenaren kunnen deze koppeling vaak niet maken omdat partijen die deze uitruil met elkaar zouden kunnen doen elkaar veelal (nog) niet kennen”, aldus de motie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle