Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Zwolle biedt ook dit jaar bescherming aan mensenrechtenactivisten

Zwolle biedt ook in 2018 bescherming aan mensenrechtenactivisten die in hun eigen land niet veilig zijn. Er is echter één probleem: vooralsnog is er geen activist die gebruik maakt van het zogenaamde Shelter City-programma. De enige activist uit Somalië die vorig jaar in Zwolle onderdeel uitmaakte van dit landelijke netwerk, had er niet zoveel belangstelling voor.

Toch wil Zwolle er dit jaar nog eens 18.000 euro tegenaan gooien om zich op te werpen als Shelter City. Dit is een programma van Justice and Peace Nederland, deelnemende steden en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het geld wordt voor een mensenrechtenactivist huisvesting, levensonderhoud en ondersteuning door het Windesheim Honours College geregeld. Hij of zij kan drie maanden 'op adem komen' in Zwolle, om daarna terug te keren naar het thuisland. 

Activisten die vanwege hun werk ernstig worden bedreigd, komen in aanmerking voor een verblijf in één van de Nederlandse Shelter Cities. Dit zijn onder meer Amsterdam, Middelburg, Den Haag, Utrecht en Nijmegen. 

Somalië

Vanuit het Windesheim Honours College werd een mensenrechtenverdediger uit Somalië afgelopen jaar in Zwolle begeleid. De mensenrechtenverdediger is in december teruggekeerd naar het Afrikaanse land. Het Zwolse college van burgemeester en wethouders concludeert nu echter dat de mogelijkheden van Shelter City Zwolle onvoldoende benut zijn, omdat de activist 'onvoldoende interesse in het programma liet zien'. Elders zijn betere ervaringen opgedaan, aldus burgemeester en wethouders. 

De tien Nederlandse beschermsteden hebben afgelopen jaren bijna zestig mensenrechtenverdedigers uit 34 landen opgevangen. Het gaat om bijvoorbeeld journalisten, advocaten, wetenschappers en kunstenaars.  

In samenwerking met indebuurt Zwolle