Een glaasje wijn drinken wordt duurder.
Volledig scherm
Een glaasje wijn drinken wordt duurder. © Thinkstock

Zwolle blijft strijden voor een drankje in de winkel

Een wijntje in de kledingwinkel of een biertje bij de kapper moet kunnen, vindt de gemeente Zwolle. Met andere gemeenten pleit Zwolle in Den Haag voor versoepeling van de wet.

Veel ondernemers lopen volgens de gemeente Zwolle aan tegen knellende regelgeving van het Rijk. Zwolle wil daarom ook volgend jaar inzetten op versoepeling van de drank- en horecawetgeving.

Zwolle trekt hierin op met steden als Rotterdam en Den Haag. Samen roepen ze het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn op om de regels aan te passen.

De burgemeester zou zelf bijvoorbeeld een ontheffing moeten kunnen verlenen voor nieuwe horeca- en retailconcepten, aldus woordvoerder Karin Obdeijn in een schriftelijke toelichting.

'Leg de bevoegdheid daar neer waar ook de verantwoording tot handhaving ligt'. Voorwaarde is wel dat juridisch gegarandeerd kan worden dat de alcoholgerelateerde mix alleen in 'trendy totaalconcepten' mogelijk wordt. Hiermee wil de gemeente een rem blijven houden op het normaliseren van alcohol in winkels.

Speelveld

Andersom is ook de horeca op dit moment gebonden aan de drank- en horecawet. 'Breng het speelveld daarom weer op gelijke hoogte door horeca ook meer retail te laten bedrijven', is de oproep aan het ministerie.

Om misbruik verder te voorkomen zou een cursus sociale hygiëne voor retailers die horeca willen bedrijven verplicht moeten worden, en zou extra ingezet moeten worden op voorlichting. Zwolle werkt nu al aan plannen om in te zetten op alcoholpreventie in sportkantines. Op termijn hoopt Zwolle ook andere regelgeving dat lokaal ondernemerschap in de weg zit aan te kunnen pakken.

Pilot

Eerder dit jaar experimenteerde Zwolle al met een pilot waarin winkeliers ook horeca konden aanbieden. De proef was tegen het zere been van de Slijtersunie. De brancheorganisatie spande enkele rechtszaken aan. In sommige andere gemeentes werd de pilot daarom voortijdig afgebroken.

In Zwolle was dit niet het geval. Maar Waanders in de Broeren moest van de rechter wel de wijnflessen uit de boekhandel halen. Waanders viel namelijk buiten de proef.

In samenwerking met indebuurt Zwolle