Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Suyk

Zwolle boekt miljoenenwinst op parkeren

Parkeerautomaten hebben de gemeentekas van Zwolle in 2016 goed gespekt. De lokale overheid heeft 3,8 miljoen euro verdiend met betaald parkeren. Met aftrek van kosten voor onder meer onderhoud, handhaving en investeringen houdt Zwolle onder de streep 2,2 miljoen over. 

Zwolle sluist het grootste deel (1,7 miljoen euro) door naar de algemene middelen, een door bezuinigingen ingegeven afspraak die afgelopen jaren ook al van kracht was.

Winst

In 2015 bedroeg het resultaat uit stallingskosten van gemotoriseerde voertuigen nog 2,5 miljoen euro, waarbij 1,5 miljoen naar de algemene middelen ging. De gemeenteraad besloot per 1 januari 2016 de parkeertarieven met 20 cent te verhogen. Met een winst van 2,2 miljoen euro hield Zwolle vorig jaar een half miljoen euro meer over aan het parkeren dan begroot. Drie ton is te verklaren doordat geraamde investeringen niet hebben plaatsgevonden. 

In een schriftelijke reactie laat een gemeentewoordvoerder weten dat 'de inkomsten uit het parkeren nodig zijn om een kostendekkendheid voor alle auto- en fietsparkeervoorzieningen te realiseren én (toekomstige) investeringen in de stad te kunnen doen om het parkeren en de bereikbaarheid van de stad te optimaliseren'.

Afschaffen

Voor VVD'er Gerrit van der Kooy zijn de financiële resultaten reden wederom een pleidooi te houden voor het afschaffen van betaald parkeren. ,,Dat is nog steeds mijn doel. Het is sowieso onzin en zelfs een beetje absurd om winst te maken op dienstverlening", foetert de autoadept. Ook vorig jaar pleitte hij hier al voor, maar zijn oproep haalde niets uit. "Als de winst nodig is om de begroting sluitend te maken, dan moet je de begroting maar anders afstemmen."

Elke drie jaar worden de parkeertarieven tegen het licht gehouden. Ze kunnen dan een inflatiecorrectie ondergaan, zoals vorig jaar gebeurde. In de drie Zwolse parkeerzones in en om de binnenstad betalen bezoekers nu 2,80 euro, 1,80 euro of 1 euro per uur.

Spaarpot

Zwolle heeft nu nog een spaarpot voor parkeerzaken. Die wordt echter afgeschaft. Het geld dat gereserveerd is voor bijvoorbeeld werkzaamheden aan garages, wordt overgeheveld naar de algemene middelen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle