Volledig scherm
Veel cliënten kwamen er na het faillissement achter dat ze niet in hun huis of appartement kunnen blijven wonen. © Frans Paalman

Zwolle doet onderzoek naar te duur wonen zorgcliënten

Faillissement WZCODe gemeente Zwolle laat een onderzoek doen naar zorg-huurconstructies die plaatselijke zorgaanbieders toepassen. Aanleiding is de situatie rond de failliete Woonzorgcombinatie Overijssel (WZCO).

WZCO bood huisvesting en begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen. Door het faillissement moeten tientallen cliënten niet alleen overstappen naar een andere zorgaanbieder, maar moeten ze ook hun woonruimte verlaten. Zij bleken in huizen en appartementen te wonen die te duur zijn gezien hun inkomen. WZCO huurde de woonruimte en verhuurde die weer door aan cliënten. Maar cliënten betaalden een lagere huur dan WZCO aan de verhuurder moest betalen. Hoe het verschil werd bijgepast is niet duidelijk. Zorggelden van cliënten, bijvoorbeeld vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB) mogen daar in elk geval niet voor gebruikt worden, aldus de gemeente.

Veel cliënten kwamen er na het faillissement achter dat ze niet in hun huis of appartement kunnen blijven wonen. Zij zouden dan de werkelijke huurprijs moeten betalen, in veel gevallen te hoog gezien hun inkomen. Ook de nieuwe zorgaanbieders willen de huizen niet overnemen gezien de prijs. Voor iedereen wordt nu gezocht naar een oplossing, zegt het college in antwoord op vragen uit de politiek.

Te veel risico

De gemeente Zwolle wil verder weten wat voor constructies andere zorgaanbieders toepassen die gecombineerde zorg- en huurcontracten aanbieden. In een toelichting zegt gemeentewoordvoerder Twan Timmermans: ,,Huren komen tot stand door vrije prijsvorming op de woningmarkt. De zorgaanbieder moet (deels) op deze woningmarkt voor zijn cliënten op zoek naar passende woonruimte. Maar een zorgaanbieder kan met een hoge huur te veel financieel risico nemen, en daarvoor soms het PGB benutten. Dat gebeurt nog steeds met de beste bedoelingen om woonruimte te vinden. Maar we willen wel precies weten hoe het in elkaar steekt, wat kan en mag, en wat verantwoord is.” Om welke aanbieders het gaat wil hij niet zeggen. ,,Omdat we er niet bij voorbaat vanuit gaan dat we iets onrechtmatigs gaan aantreffen, noemen we geen namen."

Het onderzoek wordt gedaan door het Team Handhaving van de gemeente Zwolle, in opdracht van de gemeenten van de regio IJssel-Vecht. De precieze onderzoeksvraag moet nog geformuleerd worden, zegt Timmermans.

In samenwerking met indebuurt Zwolle