Volledig scherm
© Frans Paalman

Zwolle gaat voor Roze zaterdag in 2020

De aanvraag ligt er al, maar wil Zwolle ook echt de homohoofdstad van Nederland worden dan moet er een gedegen plan liggen. Om de initiatiefnemers van Roze Zaterdag een duwtje in de rug te geven trekt het college daarom veertigduizend euro subsidie uit. 

'Zwolle is een tolerante stad en wil dat blijven. Een stad waar iedereen kan zijn wie hij wil zijn en kan houden van wie hij wil houden', motiveert de gemeente haar besluit. Op Roze Zaterdag wordt elk jaar in één gemeente een parade gehouden voor de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. 

Roze week

Horecaondernemers Hendrik Karabagias en Niek Lá Mon hebben de stad eind vorig jaar aangemeld voor het jaar 2020. De initiatiefnemers willen de stad een hele week roze kleuren met als afsluiting de Roze Zaterdag. Naast homobelangenvereniging COC Zwolle en stichting The Love Boat worden ook Zwolse horeca, onderwijsinstellingen en religieuze partijen benaderd om mee te denken. De Stichting Roze Zaterdagen kent de titel Roze Stad jaarlijks toe aan de gemeente die het beste plan indient. 

Politiek

Politieke partijen riepen het college van burgemeester en wethouders vorig jaar al op zich achter de Zwolse kandidatuur te scharen. Zwolle was eerder al roze hoofdstad, namelijk in de jaren 1990 en 2006. Dit jaar wordt Roze Zaterdag gehouden in Gouda op 23 juni. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle