Zwarte Piet maakt in Zwolle vanaf dit jaar langzaam plaats voor de roetveegpiet. Dat schrijft het College van B&W aan de gemeenteraad.
Volledig scherm
Zwarte Piet maakt in Zwolle vanaf dit jaar langzaam plaats voor de roetveegpiet. Dat schrijft het College van B&W aan de gemeenteraad. © FOTO HISSINK

Zwolle gaat Zwarte Piet langzaam vervangen door roetveegpiet

Zwolle stapt vanaf dit jaar langzaam af van Zwarte Piet. Tijdens de komende Sinterklaasintocht in deze stad zal de Goedheiligman zich laten vergezellen door een ‘significant aantal roetveegpieten’. Dat is de uitkomst van een overleg dat College van B&W had met Stichting Evenementen Zwolle (SEZ) en demonstranten.

Namens het College van B&W namen burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Monique Schuttenbeld deel aan de gesprekken. Aanleiding was een gezamenlijke oproep van D66, Groenlinks en PvdA. Die drie partijen riepen B&W vorig jaar op op om in gesprek te gaan over de intocht voor de komende jaren waarbij een situatie moet worden voorkomen zoals die zich in Zwolle voordeed op zaterdag 17 november 2018.

Roetveegpiet

Op die dag werd een aantal anti-Zwarte Piet betogers het onmogelijk gemaakt om hun wettelijke recht op demonstratie uit te oefenen door een grote groep dreigende betogers die voor behoud van Zwarte Piet waren. Burgemeester Henk Jan Meijer kon de veiligheid niet meer garanderen van de anti-Zwarte Piet demonstranten en verbood de demonstratie uiteindelijk.

Het College van B&W schrijft nu aan de gemeenteraad dat het gesprek tussen de organisatie van de Sinterklaasintocht en de demonstranten ‘open en constructief’ is verlopen en dat er bij alle gespreksdeelnemers draagvlak is voor geleidelijke verandering van traditionele pieten naar roetveegpieten. ‘SEZ wil daarom in 2019 beginnen met een significant aandeel roetveegpieten bij de intocht’.

Hiermee denkt B&W bij te dragen aan ‘een veilig evenement voor zoveel mogelijk mensen’. Hoe de optocht in de eerstvolgende en daaropvolgende edities precies vorm zal krijgen, wordt volgens het schrijven de komende periode verder uitgewerkt. Een evaluatie van de intocht in december 2019 maakt onderdeel uit van het proces om ook voor 2020 een veilige en leuke intocht te houden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle