Volledig scherm
De schommels in Zwolle komen aan bomen te hangen en moeten een uniek karakter krijgen, zodat bezoekers van de stad alle tien de zweefbankjes gaan opzoeken. © ANP

Zwolle krijgt tien ‘Instagram-waardige’ schommels om 75 jaar vrijheid te vieren

Komend jaar is het 75 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd, en die vrijheid moet gevierd worden. Hoe kan dat beter dan door tien ‘Instagram-waardige’ schommels verspreid door de stad op te hangen, zo stelt de gemeente. Want: ‘schommelen is de ultieme vrijheid’.

Het idee voor de schommels is ontstaan in samenspraak met ondernemers, die elke dag de zweefbankjes zullen ophangen en voor de nacht weer weghalen. De schommels moeten stuk voor stuk een uniek karakter krijgen doordat ze worden ontworpen vanuit creatieve opleidingen en werkplekken in de stad. Als voorbeelden worden schommels in de vorm van een vliegtuig, een vlinder en een zwevende stoel genoemd. Als het maar fotogeniek is.

Stadspromotie

Zwolle hoopt namelijk dat bezoekers van de stad alle tien de ‘unieke, Instagram-waardige schommels’ zullen bezoeken. Via te verwachten foto’s op sociale media wordt dan niet enkel de vrijheid gevierd, het moet ook promotie voor de stad opleveren. Voor deze speelse manier van vrijheid vieren trekt de gemeente 13.000 euro uit.

Locaties

Het zwieren en zwaaien kan komend jaar onder andere in het Wezenlandenpark, op het Rodetorenplein, langs de stadsgracht en tegenover de Sassenpoort. De schommels zullen via een speciale constructie aan bomen worden bevestigd, zodat het de natuur niet beschadigd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle