Volledig scherm
PREMIUM
Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone aanduidt. In zo'n zone geldt een vuurwerkverbod. © ANP

Zwolle krijgt vuurwerkvrije zones

Zwolle krijgt in de komende jaren zowel vrijwillige als verplichte vuurwerkvrije zones. Of daarvan komende jaarwisseling ook al sprake is, wordt in het najaar duidelijk. Een meerderheid van de gemeenteraad sprak zich maandagavond uit voor deze maatregelen. Het is voor het eerst dat Zwolle met eigen vuurwerkbeleid komt.

Terwijl de mussen de afgelopen dagen bijkans van het dak vielen, blikt de Zwolse politiek vast vooruit op de jaarwisseling. Na raadsvragen van afgelopen najaar kwam burgemeester Henk Jan Meijer met ideeën om het vuurwerk rond de jaarwisseling in te perken. Naast de vrijwillige en verplichte vuurwerkvrije zones was ook de combinatie met een centrale vuurwerkshow een suggestie.

Centrale vuurwerkshow

Zo'n centrale show krijgt de politieke handen nog niet op elkaar. Er is binnen de gemeenteraad twijfel of zo'n evenement het vuurwerk ‘uit de wijken haalt’. Bovendien wordt betwijfeld of een vuurwerkshow wel een cadeautje van de gemeente moet zijn; meerdere partijen opperen om samen te werken met commerciële partijen in de stad.

Burgemeester Meijer, of meer waarschijnlijk diens opvolger die in september begint, komt nog voor de herfstvakantie met een concreet voorstel over vuurwerkbeleid. Maandagavond werd duidelijk dat vuurwerkvrije zones daar in ieder geval onderdeel van zijn. In de Kieswijzer voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen zou een meerderheid van de huidige raadszetels al voor zulke zones stemmen. Wel blijft twijfel over het effect van de zones.

In samenwerking met indebuurt Zwolle