Volledig scherm
De trein doet er nu bijna 6,5 uur over om van Amsterdam naar Berlijn te komen. © anp

'Zwolle moet lobbyen voor halte treinverbinding Amsterdam-Berlijn'

Het vernieuwde station van Zwolle moet een halte worden in een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Hiervoor pleit de Zwolse D66-fractie, die wil dat het college van burgemeester en wethouders meer gaat lobbyen voor deze routeoptie.

De door de Duitse regering geuite wens om een snellere verbinding tussen Amsterdam en Berlijn te krijgen, komt op het moment dat Zwolle bezig is met een gigantische operatie in haar stationsgebied. Het tweede spoorknooppunt van Nederland is als het aan oppositiepartij D66 ligt straks niet alleen een nationaal visitekaartje. Ook internationaal liggen er kansen, denkt raadslid Claudia van Bruggen. ,,Zwolle ligt zeer centraal, bezien vanuit zowel vanuit regionaal, nationaal als internationaal perspectief. De hubfunctie die daarbij past, moet ook de komende jaren verder worden versterkt. Een sterke hub in Zwolle is in het belang van juist die regionale en (inter-)nationale bereikbaarheid. Zeker ook wanneer we de trein als volwaardig alternatief voor het vliegtuig willen gaan zien."

Halfjaar

Deze week werd bekend dat NS, spoorbeheerder ProRail, Deutsche Bahn en betrokken overheden binnen een half jaar met een plan voor een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn komen. Nu duurt die reis nog bijna 6,5 uur, straks nog maximaal vier uur, zo is de gedachte. De huidige verbinding heeft tussenstops in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.

In samenwerking met indebuurt Zwolle