Zwolle prijst scheidend burgemeester Meijer in volle kerk de hemel in

videoBezield, bescheiden, betrouwbaar en een en al bestuurlijk vakmanschap. In de Grote Kerk is scheidend burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle vrijdagmiddag bedolven onder de lofuitingen. 

Meijer (68) vertrok na negentien jaar burgemeesterschap in Zwolle en uitgerekend op de dag van zijn afscheid kwam de benoeming van zijn opvolger Peter Snijders rond. Die is nu nog burgemeester van Hardenberg. Snijders sprak zijn voorganger in de overvolle Grote Kerk toe namens de regio Zwolle. ,,Dat voelde wel een beetje vreemd ja”, aldus Snijders. ,,Maar ik was daarvoor benaderd nog voordat de sollicitatieprocedure van start ging.”

Een koninklijke onderscheiding voor Henk Jan Meijer
Volledig scherm
Een koninklijke onderscheiding voor Henk Jan Meijer © Carmen Kuik

Meijer werd door talloze sprekers getypeerd als een groot vakman die nooit zijn ego de boventoon liet voeren. Maar die wel altijd de regie in handen hield. Niet alleen in het stadhuis, maar ook thuis, vertelde zijn dochter Lara (20). ,,Zelfs Vaderdag werd ook door hem gecoördineerd.” Zij gaf haar vader een agenda, omdat hij het vanaf vandaag zonder secretaresse moet doen en dus zijn eigen agenda moet bijhouden. En die zal snel gevuld worden, want naast diverse commissariaten en andere functies is Meijer onlangs ook toegetreden tot de Eerste Kamer namens de VVD.

De Stentor maakte een rondje langs de aanwezigen en vroeg ze om eens iets over Meijer te vertellen dat we nog níet wisten, nu hij toch vertrekt:

Twee onderscheidingen vielen de scheidend burgervader ten deel. Hij mag zich nu ereburger van Zwolle noemen, waar slechts weinigen op kunnen bogen. En Commissaris van de Koning Andries Heidema speldde hem de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau op.

Henk Jan Meijer heeft nu zijn eigen bier
Volledig scherm
Henk Jan Meijer heeft nu zijn eigen bier © Carmen Kuik

In samenwerking met indebuurt Zwolle