Volledig scherm
Hogeschool Windesheim in Zwolle © Tom van Dijke

Zwolle steunt studerende vluchtelingen

Vluchtelingen uit Zwolle krijgen hulp bij het volgen van een studie aan de hogeschool Windesheim. Ze kunnen studeren met behoud van hun uitkering en rekenen op intensieve taal- en bijspijkertrajecten.

Dat hebben de gemeente Zwolle, Windesheim en de stichting voor vluchteling-studenten UAF afgesproken. 

Hoog opgeleide vluchtelingen die in Nederland weer aan de slag willen, moeten een lange weg afleggen. De taal is een probleem en hun diploma's, kennis en werkervaring sluiten niet altijd aan bij wat in ons land gevraagd wordt. Bovendien is het integratiebeleid gericht op zo snel mogelijk aan het werk gaan. ,,Dan moet een hoog opgeleide vluchteling aan de slag als productiemedewerker. Dat willen we niet'', zegt directeur Mardjan Seighali van de stichting UAF.

Doorzettingsvermogen

In allerlei gemeenten sluit UAF convenanten af voor betere ondersteuning van vluchtelingen die met hun oude beroep aan het werk willen. In Zwolle hebben naar verwachting jaarlijks zo'n vijftien mensen profijt van de maatregelen. UAF selecteert potentiële kandidaten op motivatie, doorzettingsvermogen en voorkennis. ,,Het kunnen mensen zijn die in het land van herkomst al veel  werkervaring hebben, maar ook vluchtelingen die hun studie hebben moeten afbreken vanwege oorlog.'' 

Maatwerk

Wie in aanmerking komt, kan met behoud van uitkering aan de studie beginnen en rekenen op een taal- en schakeltraject bij hogeschool Windesheim ter voorbereiding. Ook krijgt de vluchteling maatwerk aangeboden zodat hij of zij niet van voor af aan hoeft te beginnen. Verder wordt het bedrijfsleven in de regio Zwolle betrokken bij de begeleiding op weg naar de arbeidsmarkt. Het convenant geldt voor drie jaar. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle