Inzameling van restafval door Rova.
Volledig scherm
PREMIUM
Inzameling van restafval door Rova. © AD

Zwolle trekt weer extra geld uit om nieuw afvalplan financieel rond te krijgen

De gemeente Zwolle moet nu al kunstgrepen uithalen om haar nieuwe afvalbeleid, dat een jaar geleden is vastgesteld, financieel rond te krijgen. Tegenvallende ontwikkelingen op nationaal niveau en gemeentelijke misrekeningen zorgen voor deze knauw in een toch al zwaarbeladen dossier.

6 reacties

 • Yvonne Veld

  1 jaar geleden
  E. Hetebrij: Precies. Ik zie hier mensen 2 - 3 volle vuilniszakken (of meer) per week in de container droppen. Kom ik aan met mijn volle boterhamzakje vanuit het prullenbakje op mijn aanrecht. Maakt nogal een verschil in hoeveelheid afval per keer dat je de ondergrondse container opent. Ja, ik kan mijn boterhamzakje in een grote zak doen maar dan staat het lekker te stinken en ongedierte en katten aan te trekken. Deze manier van werken is enkel een fijne melkkoe voor de gemeentekas.
 • E. Hetebrij

  1 jaar geleden
  Het systeem is trouwens onrechtvaardig. De Gemeente wil het aantal kg per inwoner omlaag brengen, maar je wordt afgerekend op het aantal keren dat je de klep van de ondergrondse afvalcontainer opent (dus volume). Bij de invoering werden (oudere) mensen overgehaald dat men gewoon bij de dagelijkse wandeling hun afval konden deponeren zodat ze niet met zware zakken over straat hoefden. Daar betalen ze nu de tol voor met het nieuwe afrekensysteem (en onjuiste methodiek).
 • Marion ter Schuur

  1 jaar geleden
  De foto bij dit artikel is op zijn zachts gezegd nogal tendentieus. Die zakken hangen er niet omdat de container vol is maar omdat dit de zakken zijn voor PMD afval. Die moeten zo aangeboden worden. Verder is het een beroerd afvalplan, de gemeente geeft liever geld uit aan prestige objecten.
 • E. Hetebrij

  1 jaar geleden
  Naast het straffen van burgers, heeft ook hier de Gemeente weer eens een rekenfout gemaakt en heeft afgelopen jaren het dividend van de Rova niet ten gunste van de afvalstoffen gebracht. Dat lijkt me niet terecht. Maar het geld wordt wel gespendeerd aan een nieuwe stationsomgeving die een derde duurder is uitgevallen (bijna 40 mln). Dit geld had beter in dat belabberde plan van afvstoffen gestopt kunnen worden.
 • E van der Harg

  1 jaar geleden
  Meer thuis, minder uit, niet op vakante, thuiswerken, kinderen thuis want de school was dicht...logisch dat de huishoudens meer weg te gooien hebben. En dat bestraft te gemeente eigenlijk, want het is een dure rit naar de Rova als je je huis opruimt mede omdat je het niet meer in die ons door de strot geduwde ondergrondse container kwijt kan. Ik weet niet waar meneer Dogger hij zijn ideeën aan ontleende, maar t klopt van geen kant. Misschien es gaan buurten in Kampen? Daar lukt t wel...