Het Huis met de Hoofden is een van de panden die door de gemeente Zwolle verkocht zijn aan vastgoedondernemer Tippe.
Volledig scherm
Het Huis met de Hoofden is een van de panden die door de gemeente Zwolle verkocht zijn aan vastgoedondernemer Tippe. © Google Streetview

Zwolle verkoopt 10 panden aan één man in historische binnenstad

De gemeente Zwolle heeft in één klap op tien locaties in de stad vastgoed verkocht en haalt daarmee bijna vier miljoen euro binnen. Met de transactie verstevigt de Staphorster vastgoedondernemer Jan Tippe zijn eigendomspositie in Zwolle. Bewoners van de binnenstad zijn diep teleurgesteld en vrezen een aantasting van het historische stadshart.

De voormalige kantoorpand van Landstede (midden) op het Grote Kerkplein
Volledig scherm
De voormalige kantoorpand van Landstede (midden) op het Grote Kerkplein © Google streetview

Een aantal verkochte panden staat in de historische binnenstad, zoals het Huis met de Hoofden aan de Goudsteeg en het voormalige Landstede-kantoor aan het Grote Kerkplein. Al langer had de gemeente een principe-overeenkomst met Tippe. Tot een verkoop kwam het nog niet, omdat er in de binnenstad weerstand bestond tegen het plan om in het stadshart 35 appartementen te realiseren. De gemeente besloot een uitgebreide procedure op te zetten waarin omwonenden hun bezwaren tegen de vergunning konden indienen.

Zorgen waren er onder meer over de grote hoeveelheid appartementen, mogelijke parkeeroverlast en de aantasting van de historisch waardevolle elementen in het stadshart. Zo zou Tippe geen ervaring hebben met het verbouwen van monumenten.

Definitief

De gemeente Zwolle legt de bezwaren naast zich neer. Ze bevestigt de verkoop aan Jan Tippe en de definitieve verlening van de omgevingsvergunning. Het bestemmingsplan staat woningbouw toe en monumentenkenners verwachten geen aantasting van monumentale waarden. Ook verwacht de gemeente Zwolle geen toename van parkeeroverlast.

Bezwaarmaker Gert Oostingh is 'diep teleurgesteld' dat de appartementenbouw in de historische binnenstad kan doorgaan. ,,Het is niet te rijmen met de tonnen die in het verleden gestoken zijn in de restauratie van dit stukje historische binnenstad.'' Hij legt zich net als andere bezwaarmakers neer bij het gemeentebesluit.

Vaart maken

Nu de handtekeningen onder het koopcontract zijn gezet, wil vastgoedondernemer Jan Tippe zo snel mogelijk met de verbouw in de Goudsteeg aan de slag. ,,Als het kan in januari al.''

Lijst

Behalve de twee hierboven genoemde panden krijgt Tippe ook in handen: Hermelenweg 162, Hessenweg 21,  Hessenweg 21 A, Molenweg 61, Nieuwe Deventerweg 156 en 154, Praubstraat 17 en Morsestraat 9.

In samenwerking met indebuurt Zwolle