Zwolle viert intocht van Sinterklaas, gemeente verbiedt demonstratie

videoSinterklaas is gearriveerd in Zwolle. Rond 14.30 uur zette hij voet aan wal op het Rodetorenplein. Op vrijwel hetzelfde moment verbood de gemeente Zwolle een presentatie tegen zwarte piet. 

In het centrum van Zwolle heerst een gezellige sfeer. Veel kinderen en hun ouders kijken naar de intocht van Sinterklaas. Het feest begint met een show op het water bij het Rodetorenplein. Daarna volgt een rondrit door de stad, die eindigt op het Grote Kerkplein. De hele middag zijn er verschillende activiteiten in de binnenstad.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Pieten delen pepernoten uit tijdens de intocht van Sinterklaas in Zwolle. © Angelique Rondhuis

Veiligheid

Op het moment dat de Sint koers zette richting de Zwolse binnenstad, verbood de gemeente de demonstratie. De veiligheid van achttien actievoerders kon niet gegarandeerd worden. Rond het middaguur stonden tientallen tegenstanders van de demonstratie bij het Ter Pelkwijkpark. Die locatie was door de gemeente aangewezen als protestplek. De demonstranten noemden zich tegen een verslaggever van De Stentor ‘cultuurbewakers'.  Ze kennen elkaar van het voetbal. 

De sfeer was afwachtend, de Mobiele Eenheid hield hen in de gaten. De loempiakraam in de buurt deed goede zaken. Na het bekend worden van het demonstratieverbod feliciteerden zij elkaar en vertrokken. De feestvierders in de binnenstad kregen weinig mee van de commotie.

Volledig scherm
Al voor de intocht van Sinterklaas is er massaal ME op de been om voor en tegenstanders van Zwarte Piet uit elkaar te houden bij het Kerkbrugje. © Frans Paalman
Volledig scherm
Jong en oud geniet van het sinterklaasfeest op het Rodetorenplein. © Angelique Rondhuis
Volledig scherm
Tegenstanders van de anti-pietdemonstratie verzamelen zich bij het Kerkbrugje in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. © Sjoerd Hartholt
Volledig scherm
Demonstranten tegen zwarte piet verzamelen zich bij het politiebureau in Zwolle. © Ewoud ten Kleij
  1. ‘Hennephuurder’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle
    PREMIUM

    ‘Hennep­huur­der’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle

    Woningcorporatie SWZ zou met de regels hebben gespeeld, waardoor hij nog niet op zoek kan naar een nieuwe huurwoning. Daarom probeert Zwollenaar Aboes via de rechter weer toegang te krijgen tot de Woningzoeker. Onzin, stelt de corporatie. De afspraken zijn duidelijk: na te worden betrapt op een hennepkwekerij mag je twee jaar lang geen Zwolse sociale woning huren. De rechter probeerde dinsdag tevergeefs om de partijen nader tot elkaar te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle