Afvalzakken naast een ondergrondse container in Arnhem.
Volledig scherm
PREMIUM
Afvalzakken naast een ondergrondse container in Arnhem. © DG

Zwolle voert boete- en bonussysteem voor restafval in, maar Arnhem stopt juist met betalen per vuilniszak

Terwijl in Zwolle de inwerptrommels bij ondergrondse containers verkleind worden en vanaf 2022 een boete- en bonussysteem rond restafval ingevoerd wordt, keert Arnhem een soortgelijk principe juist de rug toe. De stad stroomde over van gedumpte vuilniszakken. Is dit het voorland van Zwolle?

5 reacties

 • Thomas Kamphuis

  12 maanden geleden
  Martin Maalderink: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dat verpakkingsmateriaal komt omdat iedereen steeds meer online besteld. Het gaat er om dat afval beter gescheid wordt en er daardoor minder restafval komt. Zo simpel is het. En daarom Yvonne Veld, worden de ondergrondse containers kleiner. Het gaat niet om mensen pesten, het gaat, en zeer terecht, om gedragsverandering. De mens is te lui in zijn doen en laten geworden en uiteindelijk betalen we natuurlijk zelf voor de afvalverwerking.
 • Yvonne Veld

  12 maanden geleden
  Waarom zijn de bakken van de ondergrondse containers nou kleiner gemaakt?
 • Martin Maalderink

  12 maanden geleden
  Wat denken de ambtenaren nu zelf, burgers kun je niet sturen. Voor het afval probleem moet je bij de bedrijven zijn. Heel veel goederen en levensmiddelen worden zo overdreven verpakt, en jij als burger mag je blauw betalen om van die zooi weer af te komen. Ik kan ze in Zwolle al voorspellen wat er gaat gebeuren.......dumpen waar het maar kan. Niet netjes maar zo werkt het wel, voor diegene die het doet laat geen adres in je rommel achter.....tip!! Het klaar met uitmelken van de burger!
 • Thomas Kamphuis

  12 maanden geleden
  Ik denk dat zowel in het artikel als in de reacties voorbij wordt gegaan aan de opzet van de gemeente Zwolle. De opzet is het afval door de consument veel beter en bewuster te laten scheiden. Er belandt nog veel te veel afval in het restafval wat daar niet thuis hoort, zoals papier en plastic. Dat is het probleem. Mensen worden gedwongen nu, en terecht, hier gedragsverandering in aan te brengen. Niets is gratis en onbeperkt in het leven.
 • Emma Nieboer

  12 maanden geleden
  Deventer zou op 73 kilogram zitten Wat ik me afvraag is of de illegale stortingen bij de ondergrondse containers in dit getal zijn opgenomen.
 1. Heino overklast Dalfsen, Robur et Velocitas en Sallandia maken er zeven en Alcides tankt vertrouwen
  Liveblog

  Heino overklast Dalfsen, Robur et Velocitas en Sallandia maken er zeven en Alcides tankt vertrouwen

  Twee keer wist Alcides pas te winnen in de tweede seizoenshelft. Daar leek zondagmiddag op bezoek bij Hoogeveen verandering in te komen, ware het niet dat de ploeg uit Meppel haar 0-2 voorsprong uit handen gaf. Ze tankte desondanks vertrouwen voor het restant van het seizoen. Dat gold ook voor Robur et Velocitas, dat zeven keer scoorde, evenals Sallandia. Heino demonstreerde nog maar eens dat het in topvorm verkeert, terwijl Rohda Raalte het kampioenschap eigenlijk niet meer kan ontgaan. Dat en nog veel meer bracht deze speeldag in het amateurvoetbal.