Volledig scherm
© Thinkstock

Zwolle waarschijnlijk fiks in de fout met beleid woningverdeling

DEN HAAG/ZWOLLE – De gemeente Zwolle handelt met haar woning- en kamerverhuurbeleid mogelijk in strijd met de Huisvestingswet, zo bleek vrijdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

De gemeente Zwolle regelt de verdeling van sociale huur- en kamerwoningen alleen nog maar in bestemmingsplannen. Maar tijdens een rechtszaak over een “illegaal” studentenpandje in de Helene Swarthstraat stelde rechter en staatsraad Lex Michiels vast dat een gemeente het verdelen van woningen alleen in een zogenoemde Huisvestingsverordening mag regelen. Maar die heeft de gemeente in 2014 afgeschaft, zei de gemeentewoordvoerster. Dat betekent dat Zwolle het verdelen van sociale huurwoningen en kamerwoningen in strijd met de wet heeft geregeld. De kans is groot dat de Raad van State alleen al om die reden korte metten maakt men de weigering van een kamerverhuurvergunning aan Hilversummer Jan Knoppers. Immers, cruciaal voor de weigering van de vergunning voor vier studentenkamer in een huis aan de Swarthstraat is de regel dat kamerverhuur in panden kleiner dan 85 vierkante meter niet is toegestaan. En die 85m2-regel kan alleen worden toegepast als die in een Huisvestingsverordening staat.

Automatisch
Overigens is het nog de vraag of Knoppers daarmee geholpen is. Immers, als de gemeente Zwolle op dat punt fout zit, betekent dat nog niet dat Knoppers automatisch een kamerverhuurvergunning krijgt. De gemeente Zwolle wil nu eenmaal in dat pand geen studentenkamers. “In Zwolle zijn voldoende studentenkamers beschikbaar. Er is absoluut geen schaarste,” zei de gemeentewoordvoerster. Maar er is ook geen schaarste aan goedkopere kleinere panden, reageerde de Hilversummer. Overigens kreeg Knoppers aanvankelijk wel degelijk een kamerverhuurvergunning van de gemeente, omdat de makelaar hem had gezegd dat het pand 88 m2 groot was. Nadat de benedenbuurvrouw bij Zwolle aan de bel trok en zei dat het pand slechts 83 m2 groot was, twee m2 te klein, trok Zwolle de vergunning pardoes in en legde Knoppers ook nog eens een dwangsom van 8000 euro op. De gemeentewoordvoerster zei tijdens de zitting dat Zwolle nog steeds van plan is om die dwangsom te innen ook al wonen er nu nog maar twee studentes. En dat is wel toegestaan, want twee mensen vormen ‘e’en huishouden.

Meisjes
Knoppers kocht het pand in 2014 aan voor de huisvesting van zijn in Zwolle studerende dochter en drie vriendinnen. Eigenlijk vindt Knoppers dat de meisjes ook ‘e’en huishouden vormden, omdat ze een gezamenlijke woonkamer deelden. Bovendien wilden ze per se bij elkaar blijven en niet in een groot anoniem studentenpand zitten. De gemeente Zwolle vindt dat geen excuus om dan maar akkoord te gaan. Intussen is zijn dochter en een vriendin uit de woning getrokken en zijn de twee andere vriendinnen er blijven wonen. En dat vindt Zwolle dan weer geen enkele reden om de dwangsom dan maar kwijt te schelden. Immers, de dwangsom is verbeurd omdat twee van de vier studentes net na het einde van de begunstigingstermijn het huis hadden verlaten. Dikke pech, maar hoe staatsraad Michiels ook duwde en trok en probeerde een minnelijke schikking te treffen, de gemeente, maar ook Knoppers, wilden van geen wijken weten.

Afschieten
De kans lijkt nu groot dat de Raad van State wel het woningverdeelbeleid van Zwolle zal afschieten, maar dat Knoppers mogelijk toch op formele gronden de dwangsom van 8000 euro moet betalen. Daarover zei Knoppers dat hij dat bedrag nog op de makelaar zal proberen te verhalen. Want die heeft hem het huis voor 88 m2 verkocht, 5 m2 groter dan uiteindelijk bleek. Verder zei Knoppers dat de onderbuurvrouw, die de zaak aan het rollen heeft gebracht, vermoedelijk ook met twee anderen in haar woning woont. En dat is er ook ’e’en te veel volgens het rammelende Zwolse huisvestingsbeleid. Knoppers' dochter voegde er nog aan toe dat zij in Zwolle talloze "kleine" panden kent waar drie of meer studenten wonen zonder dat de gemeente er naar kraait. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle