Volledig scherm
© robin utrecht

Zwolle wil meer doen voor start-ups

Jonge ondernemers die in de gemeente Zwolle een bedrijfje beginnen, zijn veelal op zichzelf aangewezen. Andere steden liggen mijlenver voor op de Overijsselse hoofdstad. Om hier verandering in te brengen, komt Zwolle met een ambtelijk startersteam dat ervoor moet zorgen dat de stad een beter klimaat krijgt voor start-ups. Ook wordt onderzocht welke ondersteuning beginnende ondernemers nodig hebben.

Het college van burgemeester en wethouders wil meer doen voor starters. Met dit voorstel komt het na een dringende oproep uit de gemeenteraad. Op initiatief van VVD en D66 nam die vorig jaar een motie hiertoe aan. 'We moeten helaas constateren dat Zwolle op landelijk niveau nog niet (h)erkend wordt als kansrijke start-upregio. Iets dat voor de start-ups die in Zwolle keihard werken aan een gezond ecosysteem als een lichte teleurstelling wordt ervaren', stelden initiatiefnemers Claudia van Bruggen (D66) en Johran Willegers (VVD). Zij vinden dat de stad een voorbeeld moet nemen aan Amsterdam, Delft, Enschede en Eindhoven.

Werkplekken 

B en W erkennen dat Zwolle nog in de kinderschoenen staat op dit gebied. Daarom wordt met organisaties als Kennispoort Regio Zwolle, de Kamer van Koophandel en Zwolle Marketing nu bekeken hoe de hoofdstad als start-upgebied in de markt gezet kan worden. Daarnaast wordt vanuit het stadhuis bekeken met welke faciliteiten startende ondernemers ondersteund kunnen worden, bijvoorbeeld door het aandragen van werkplekken in de stad. Er is in ieder geval 43.000 euro uitgetrokken om van de dit voorjaar gesloten cultuurwerkplaats R10 aan de Rieteweg een plek voor start-ups te realiseren, Makerspace Zwolle.

Ambtenaren die vanuit verschillende afdelingen bezig zijn met de starters en creatievelingen, gaan zoveel mogelijk samenwerken. Dit gebeurt in een zogenaamd startersteam. De conclusies uit het onderzoek naar het versterken van Zwolle als start-upstad, worden dit najaar gepresenteerd. 

  1. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
    Jouw regionieuws gemist?

    Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

    De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Zwolle