Een groen bushokje in Utrecht.
Volledig scherm
Een groen bushokje in Utrecht. © ANP

Zwolle wil nog geen bushaltes met plantjes op het dak

Daken van Zwolse bushaltes worden de komende jaren nog niet bedekt met plantjes. De hokjes zijn niet geschikt en de gemeente wil het contract met de huidige leverancier niet verbreken.

Op initiatief van coalitiepartij Swollwacht riepen zes van de acht politieke partijen in Zwolle het college van burgemeester en wethouders op te onderzoeken of de stad het voorbeeld van Utrecht zou kunnen volgen. Daar liggen driehonderd daken van bushokjes vol met sedumplantjes. Ze zorgen voor schonere lucht, ruimte voor insecten en het opvangen van regenwater.

Quote

De construc­tie van de huidige bushokjes is te licht voor dit soort daken’’

William Dogger, Wethouder gemeente Zwolle

,,Het is niet uitvoerbaar’’, tempert wethouder William Dogger de verwachtingen in Zwolle. ,,De huidige concessie loopt tot 2023, we zijn contractueel verbonden aan leverancier JCDecaux. De constructie van de huidige bushokjes is te licht voor dit soort daken. Willen we het toch, dan zijn er gigantische kosten aan verbonden.’’

Van tafel vegen

Volgens PvdA‘er Jan Slijkhuis veegt Swollwacht-wethouder Dogger het voorstel op deze manier ‘gewoon van tafel’. ,,Ik begrijp de reactie een beetje, maar dit is een motie die nadrukkelijk naar de toekomst kijkt. Dan heb je nu voldoende tijd om de zaak voor te bereiden. Ga in overleg met de provincie om te kijken wat mogelijk is. We hangen er geen einddatum aan.’’

Aangepast plan

Dogger noemt het ‘heel erg jammer’ dat hij nu niet met het voorstel van de gemeenteraad aan de slag kan. ,,Maar ik veeg niks van tafel.’’ Hij gooit de deur nog niet dicht, mits het voorstel aangepast wordt. Als de partijen tot een motie kunnen komen waarbij aanschaf van de groene bushaltes pas vanaf de nieuwe aanbesteding plaatsvindt, dan gloort er hoop aan het einde van de tunnel. Waarschijnlijk komt het groene halteplan binnenkort in aangepaste vorm terug in de politieke arena.  

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle