Volledig scherm
Anna van der Breggen, de laatste Sportvrouw van het Jaar in Zwolle, in 2016. © AFP

Zwolle zet definitief streep door sportgala

Een gala om sporthelden te eren? Zwolle gaat dat niet echt meer doen. De organisatie van het evenement zet een streep door het Zwolse Helden Gala dat 14 december zou worden gehouden. Volgens Sportief Zwolle zit de stad niet meer te wachten op dit soort verkiezingen.

Het Zwolse Helden Gala had de opvolger moeten zijn voor het SportGala Zwolle dat begin 2017 voor de laatste keer werd gehouden. Maar voordat het feest in zijn nieuwe vorm tot wasdom komt, verdwijnt het nu dus al weer van de agenda. Na zes edities van het SportGala was het volgens de stichting tijd voor iets nieuws. 

De ‘nieuwe, frisse formule‘ die vorig jaar werd gelanceerd tijdens de Sportmeeting Zwolle haalde de finish dus niet. ,,Tijdens het uitrollen van het concept is gebleken dat er onvoldoende draagvlak is voor het Zwolse Helden Gala”, laat Rob Heethaar van Sportief Zwolle weten. ,,Simpel gezegd kun je stellen dat Zwolle niet meer zit te wachten op dit soort verkiezingen.’’ Volgens Heethaar geldt dat niet alleen voor Zwolle. De discussie over het nut van dergelijke gala's wordt ook landelijk gevoerd. ,,Als het aan bijvoorbeeld Sven Kramer ligt, dan worden de verkiezingen zelfs afgeschaft.” 

Helemaal voorbijgaan aan bijzondere sportprestaties moet de stad niet gaan, vindt Sportief Zwolle. Topprestaties moet je blijven vieren, vindt ook Heethaar. Gemeente Zwolle heeft sinds 1988 het Gouden Sportboek. Daarin bekrachtigen Zwollenaren prestaties van uitzonderlijk niveau in hun tak van sport met een handtekening. Dat gebeurt dit jaar op 17 december, tijdens het sportcafé van Sportservice Zwolle. Er zullen ook sportliefhebbers zijn die betreuren dat het hier bij blijft, beseft Heethaar. ,,Maar we moeten realistisch zijn.’’

De laatste editie van het Zwolse Sport Gala was begin 2017. Landstede Basketbal, karateka Dylan van Moerkerk en wielrenster Anna van der Breggen pakten toen de hoofdprijs voor hun sportieve prestaties in 2016, net als Herman van der Belt (coach Landstede) en atleet Luuk Peters (sporttalent). Het gala trok dat jaar zo'n 1300 bezoekers.

In samenwerking met indebuurt Zwolle