Volledig scherm
Meesterwerk aan de Diezerkade in Zwolle. © Frans Paalman

Zwolle zette spionnen in om zorgbedrijf te observeren

De gemeente Zwolle liet in 2015 drie wooncomplexen van zorgbedrijf Meesterwerk dagenlang observeren om erachter te komen hoeveel toezicht en begeleiding de cliënten kregen.

Medewerkers van een onderzoeksbureau hielden in de gaten wie er op verschillende tijdstippen in- en uitliep en legden begeleiders en cliënten van Meesterwerk vast op camera. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport over het zorgbedrijf dat de gemeente aan de Stentor heeft verstrekt na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Klachten

Meesterwerk biedt hulp en onderdak aan zo’n 200 kwetsbare jongvolwassenen. Het gaat om mensen met (psychische) problemen en/of verslavingsproblematiek. De gemeente Zwolle wil geen zaken meer doen met het bedrijf. Dit nadat er vanaf 2015 signalen binnenkwamen dat Meesterwerk niet genoeg waar voor haar geld leverde. De zorg en ondersteuning zou tekortschieten, er waren klachten over overlast rond de wooncomplexen en het gerucht ging dat Meesterwerk cliënten binnenhengelde met dure spullen.

Onderzoek

Het bureau 2MoveMountains (fraudebestrijding, recherchewerkzaamheden in het kader van de wmo) werd ingeschakeld om de verdenkingen te onderzoeken. Het observeren van de panden maakte deel uit van het onderzoek. Geconstateerd werd dat begeleiders sporadisch én kort hun cliënten bezochten, terwijl het bedrijf subsidie kreeg voor 24-uurstoezicht.

Ook was er een reeks andere tekortkomingen volgens de gemeente. Zo declareerde Meesterwerk huurkosten van cliënten bij de gemeente maar inde het tegelijk ook huur van cliënten. Ook werd te weinig begeleiding bij de dagbesteding geboden, maakte het bedrijf geen melding van ernstige incidenten en zou een handtekening van een cliënt onder een contract vervalst zijn.

Uitstroom

Daarnaast was de accountantsverklaring onder de maat. Verder verwijt de gemeente Meesterwerk dat zij er niet genoeg aan gedaan heeft om te zorgen dat cliënten weer op eigen benen konden staan. Er was, met andere woorden, te weinig uitstroom.

De gemeente besloot begin dit jaar de geldkraan dicht te draaien en over 2015 en 2016 geld terug te eisen. Aanvankelijk ging het om een bedrag van ruim een miljoen over twee jaar, maar uiteindelijk werd voor ruim zes ton geschikt om een rechtsgang te voorkomen.

'Observaties kloppen niet'

Algemeen directeur Milan Khubsing en directeur zorg Mark Bakker van Meesterwerk zijn het oneens met alle conclusies en de beslissing van de gemeente. De observaties over te weinig begeleiding kloppen niet, zeggen zij. Bovendien wordt begeleiding niet allen aan huis gegeven maar ook in de diverse locaties van Meesterwerk. Dat het bedrijf dubbel huur ontving ontkennen ze. Cliënten betalen bij instroom geen of weinig huur en dat bedrag loopt op naarmate ze zelfstandiger gaan functioneren. Alleen het huurdeel dat niet van cliënten werd geïnd, werd gedeclareerd, zo stellen ze.

Khubsing is het ook niet eens met de schikking die door de coöperatie is getroffen. Hij had het op een rechtszaak willen laten aankomen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle