Volledig scherm
PREMIUM
Peter Spijkerman verwacht dat de opgebouwde kennis in Groningen ook voor de kleine gasvelden in Overijssel wordt gebruikt. © Kees van de Veen

Zwollenaar leidt grootste versterkingsoperatie uit Nederlandse geschiedenis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’

Bij zijn waterpoloclub zien ze Peter Spijkerman (57) nauwelijks meer. De grootste versterkingsoperatie in de Nederlandse geschiedenis beheerst het leven van de topambtenaar uit Zwolle. Tienduizenden gebouwen in Groningen moeten beoordeeld en zo nodig aardbevings-bestendig worden gemaakt. ,,Onder Zwolle heb ik soms het idee dat mensen denken: waar heb je het eigenlijk over?”

Gehaast snelt Peter Spijkerman door de schuifdeuren van het statige zwarte kantoorpand van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aan de rand van de Groningse binnenstad. ,,Meneer Spijkerman, er is bezoek voor u!”, hoort hij nog net terwijl hij de receptie met grote passen passeert. De Zwollenaar draait zich wat verbouwereerd om en tovert een bescheiden glimlach op zijn gezicht.

  1. Diezerbrink in Zwolle op de schop: rotonde verdwijnt, meer ruimte voor voetgangers in winkelgebied
    PREMIUM

    Diezer­brink in Zwolle op de schop: rotonde verdwijnt, meer ruimte voor voetgan­gers in winkelge­bied

    Met het verplaatsen van de boom op de bekende rotonde bij café Stroomberg, is de herontwikkeling van winkelgebied Diezerbrink deze week symbolisch gestart. Het gebied wordt vanaf maart flink aangepakt, te beginnen met de rotonde (die verdwijnt) en het eerste deel van de Thomas à Kempisstraat (tot aan de Vechtstraat). De winkeliersvereniging is blij, maar niet iedereen voelt zich gehoord.

In samenwerking met indebuurt Zwolle