Volledig scherm
Een hulpverlener pleegt op een bankje in Kaikoura een telefoontje,met uitzicht op het evacuatieschip. Foto Jasper Nijland

Zwollenaar Nijland nog vast in Kaikoura

ZWOLLE - Zwollenaar Jasper Nijland zit nog steeds vast in het Nieuw-Zeelandse Kaikoura waar zondag een zware aardbeving was.

Hij hoopt zaterdag zelf in een konvooi auto's het rampgebied te kunnen verlaten. "Ze voorspellen een hobbelig ritje", meldt Nijland. Hij prijst de lokale bevolking en hulpverlening: "De lokale bevolking, het Rode Kruis en de Civil Defence doen extreem goed hun best om de slachtoffers te helpen. Zo wordt er onder andere de lokaal gevangen 'crayfish' waar het dorpje bekend om staat, andere vissen en overgebleven voedsel, in restaurants aangeboden aan de slachtoffers."

Evacuatie
Nijland meldt dat de evacuatie van de ruim 1500 toeristen, waaronder 60 Nederlanders, vandaag is begonnen. "Ze worden per bus naar de boten gebracht, waarna ze op een groter evacuatieschip stappen." Minister-president John Key van Nieuws Zeeland kwam ook poolshoogte nemen in Kaikoura. Nijland, in het dagelijks leven fotograaf, wist de ontspannen ontmoeting te fotograferen. Net als de evacuatie.

Volledig scherm
Toeristen worden via de haven van Kaikoura geëvacueerd. Foto Jasper Nijland
Volledig scherm
Minister-president John Key van Nieuw-Zeeland kwam vandaag poolshoogte nemen in Kaikoura. Foto Jasper Nijland
Volledig scherm
Toeristen in Kaikoura, Nieuw-Zeeland, werden vandaag in bussen vervoerd naar de haven, om naar het evacuatieschipt te worden gebracht. Foto Jasper Nijland

In samenwerking met indebuurt Zwolle