Volledig scherm
© Jasper Nijland Photography

Zwollenaar tijdens aardbeving vol in remmen voor splijtend asfalt

De 32-jarige Zwollenaar Jasper Nijland beleefde zondag (lokale tijd) 'de raarste nacht van zijn leven' in Nieuw-Zeeland. In het kustplaatsje Kaikoura was de wereldreiziger aan het wachten op mooi weer voor een lange wandeling, toen ineens de grond begon te trillen. Zo snel mogelijk evacueerde Nijland naar hoger gebied, toen hij met zijn camper plots hard in de remmen moest om een flinke scheur te vermijden. Een scenario dat niet zou misstaan in een filmscript.

Een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter veranderde de reis van Jasper Nijland door Nieuw-Zeeland compleet. ,,Het is net alsof ik in een film ben beland'', zegt de 32-jarige Zwollenaar verbijsterd.

Een jaar lang trekt de wereldreiziger rond door het land van de kiwi's, maar sinds de aardbeving lijkt Nijland wakker te zijn geworden in een andere wereld. ,,Wegen zijn afgesloten door verwoeste bruggen, grondverschuivingen en andere grote schade. Benzinepompen zijn dicht en verlenen slechts medewerking aan hulpverleners. Inmiddels zijn elektriciteit en water niet meer afgesloten, maar liggen de telefoons er nog uit.''

Gapende scheur
Ondanks alle belemmeringen is Nijland inmiddels weer veilig teruggekeerd naar het dorpje Kaikoura, waar nog zo'n 60 Nederlanders vastzitten. Het is tevens de plaats waar de Zwollenaar gisternacht uit zijn bed werd getrild. Zo snel mogelijk moest hij naar hoger gebied vluchten, omdat de zee zeer dichtbij is en er gewaarschuwd werd voor een tsunami.

Eenmaal in de camper op de hoofdweg stuitte de reiziger op een gapende scheur in de rijbaan. Nijland ging vervolgens vol in de remmen, en kwam nog voor de gespleten weg tot stilstand. Gelukkig vond hij in de buurt een veilige plek om te overnachten.

Gisterochtend ging hij terug naar het opvallende natuurverschijnsel om er een kiekje van te schieten. Een camper zat inmiddels vast in het gesplitse stuk land en de eigenaar stond er beteuterd naar te kijken. Een prachtig plaatje. ,,Ik nam snel dit shot om vast te leggen hoe krachtig en verwoestend de aardbeving was.''

Jasper Nijland - Selfie :D | Facebook

Volledig scherm
© Jasper Nijland Photography

In samenwerking met indebuurt Zwolle