Zwols bedrijf TME maakt apparaat dat rivierafval opveegt voordat het de oceaan bereikt

VideoDe Interceptor, de nieuwste uitvinding van ondernemer en plastic soep-bestrijder Boyan Slat, wordt helemaal in Zwolle gemaakt. Interceptor is een groot apparaat dat plastic afval en andere troep opveegt in rivieren. Idee daarachter is dat drijvend rivierafval niet de kans krijgt om in oceanen terecht te komen.

Het apparaat werd zaterdag officieel gepresenteerd door het team van The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Hoewel het apparaat technisch anders werkt dat de enorme ‘zeebezem’ waarmee Slat wereldnieuws werd en momenteel probeert de plastic soep uit de oceaan te scheppen, doet de Interceptor feitelijk hetzelfde: water schoonvegen en ontdoen van plastic afval. Maar nu in de rivieren. Want tachtig procent van alle plastic rommel in de oceanen, wordt aangevoerd via zo’n duizend grote rivieren wereldwijd. 

De Interceptor wordt gebouwd door het Zwolse machinebouwbedrijf TME in samenwerking met The Ocean Cleanup. De twee bedrijven spreken van ‘de volgende doorbraak in de grootste plastic schoonmaak in de geschiedenis’. 

50.000 kilo per dag

De TME heeft vanaf het prilste begin meegeholpen om de Interceptor te ontwikkelen en te produceren. De testfase is begonnen en ziet er veelbelovend uit. Twee Interceptors functioneren al goed: in Indonesië en Maleisië. Die moeten de opmaat vormen naar veel meer. Belangstelling zou er daarvoor ook al bestaan. Het apparaat werkt op zonne-energie en kan 50.000 kilo afval per dag uit rivieren vegen.

TME is een werktuigbouwkundig machinebouwbedrijf en werkt voor de zware industrie. Het bedrijf bouwt machines op maat voor bekende Nederlandse baggeraars en overslagbedrijven in de havengebieden. 

Volledig scherm
The Interceptor zoals die al functioneert in Maleisië. © The Ocean Cleanup

In samenwerking met indebuurt Zwolle