Volledig scherm
Het contact tussen zorgbehoevende ouderen en zorgpersoneel kan verbeterd worden door meer aandacht te hebben voor het Zwols dialect, vinden drie politieke partijen in Zwolle. © ANP XTRA

Zwols dialect hard nodig in de ouderenzorg: ‘Zie verstoan mie toch niet’

De ouderenzorg in de gemeente Zwolle kampt met een taalbarrière. Soms wordt door dialectsprekende ouderen zorg zelfs gemeden, omdat ze bang zijn dat zorgpersoneel ze niet verstaat. Dit stellen de Zwolse coalitiepartijen Swollwacht, ChristenUnie en VVD, die een dialect-idee voor de zorg lanceren.

Het drietal kwam vrijdag met een voorstel om in de zorg het gebruik van het Zwols dialect te stimuleren. Ze wilden dat het college van burgemeester en wethouders zou onderzoeken ‘of het gebruik van het Zwols in de contacten tussen zorgvragers en zorggevers meer gestimuleerd en vooral gerealiseerd kan worden’. Het college zou daarbij gebruik kunnen maken van de expertise van de IJsselacademie, meent het trio.

Eerste taal

‘Zie verstoan mie toch niet’ is volgens Silvia Bruggenkamp (Swollwacht), Reinier Mulder (ChristenUnie) en Johran Willegers (VVD) een veelgehoorde kreet onder zorgbehoevende ouderen. Volgens de raadsleden vallen (dementerende) ouderen vaak terug op hun eerste taal: het Zwols. Hoewel wethouder William Dogger het signaal begrijpt, zegt hij geen idee te hebben hoe hier concreet vorm aan te geven is. Bij andere gemeenteraadspartijen klonk eenzelfde geluid. Het drietal kreeg dan ook onvoldoende steun. 

  1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
    PREMIUM

    ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

    Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle