Volledig scherm
Het contact tussen zorgbehoevende ouderen en zorgpersoneel kan verbeterd worden door meer aandacht te hebben voor het Zwols dialect, vinden drie politieke partijen in Zwolle. © ANP XTRA

Zwols dialect hard nodig in de ouderenzorg: ‘Zie verstoan mie toch niet’

De ouderenzorg in de gemeente Zwolle kampt met een taalbarrière. Soms wordt door dialectsprekende ouderen zorg zelfs gemeden, omdat ze bang zijn dat zorgpersoneel ze niet verstaat. Dit stellen de Zwolse coalitiepartijen Swollwacht, ChristenUnie en VVD, die een dialect-idee voor de zorg lanceren.

Het drietal kwam vrijdag met een voorstel om in de zorg het gebruik van het Zwols dialect te stimuleren. Ze wilden dat het college van burgemeester en wethouders zou onderzoeken ‘of het gebruik van het Zwols in de contacten tussen zorgvragers en zorggevers meer gestimuleerd en vooral gerealiseerd kan worden’. Het college zou daarbij gebruik kunnen maken van de expertise van de IJsselacademie, meent het trio.

Eerste taal

‘Zie verstoan mie toch niet’ is volgens Silvia Bruggenkamp (Swollwacht), Reinier Mulder (ChristenUnie) en Johran Willegers (VVD) een veelgehoorde kreet onder zorgbehoevende ouderen. Volgens de raadsleden vallen (dementerende) ouderen vaak terug op hun eerste taal: het Zwols. Hoewel wethouder William Dogger het signaal begrijpt, zegt hij geen idee te hebben hoe hier concreet vorm aan te geven is. Bij andere gemeenteraadspartijen klonk eenzelfde geluid. Het drietal kreeg dan ook onvoldoende steun. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle