Volledig scherm
Kinderen volgen de gang van een oude locomotief tijdens een modelspoorshow in Amsterdam. © archieffoto AD

Zwols modelspoorbedrijf PiCommIT failliet

Het bedrijf PiCommIT uit Zwolle, een leverancier van technische onderdelen voor de modelspoorbouw, is failliet. De eigenaar heeft het faillissement zelf aangevraagd nadat eerder dit jaar al twee werknemers op straat kwamen te staan.

Volgens curator Thim Pierik uit Zwolle was er in de laatste maanden 'nauwelijks nog activiteit' te bespeuren. Begin dit jaar werd een groot deel van het assortiment al door een ander modelspoorbedrijf uit Apeldoorn overgenomen. Eind augustus kregen twee werknemers 'met toestemming van het UWV' ontslag, meldt Pierik. ,,Er staat verder geen personeel meer op de loonlijst. Er is ook geen bedrijfspand meer. De ondernemer deed de laatste tijd zaken vanuit huis.''

Overzichtelijk

De curator noemt 't een overzichtelijk verhaal. Hij verwacht vrij snel tot een afronding te komen. Er zijn meerdere schuldeisers. Hoe hoog de totale schuldsom is, kan hij nog niet zeggen. Volgens curator Pierik heeft de hete zomer de genadeslag gegeven. ,,De ondernemer gaf aan dat het voor velen een geweldige zomer was, maar niet voor mensen in de modelspoorbouw.'' Het bedrijf had ook een webshop, maar het weer deed de verkoop geen goed.

Op de website van PiCommIT wordt het faillissement nog niet gemeld. Op de site is wel uitgelegd dat het bedrijf gespecialiseerd is in besturingssystemen voor modelauto's en -treinen van de merken iTrain en Dinamo. Ook deed het bedrijf aan demonstraties. PiCommIT werkte sinds dit voorjaar samen met het Apeldoornse modelspoorbedrijf Bentink. Dat nam afgelopen mei de verkoop van een groot aantal merken over.

In samenwerking met indebuurt Zwolle