Volledig scherm
'Het is juist cruciaal dat er nu wordt geïnvesteerd' - bestuursvoorzitter Rob Dillman © Frans Paalman

Zwols ziekenhuis waarschuwt: Langere wachtlijst dreigt voor patiënt

Patiënten moeten de komende jaren rekening houden met groeiende wachtlijsten in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwen zes grote Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Isala in Zwolle.

Diverse ziekenhuizen hebben al wachtlijsten en in 2018 wordt dat nog erger. 'Dat gaat problemen geven', schrijven de ziekenhuizen in een opiniestuk vandaag in deze krant.

Bordje van ziekenhuizen

Het nieuwe kabinet wil dat de verwachte groei van de zorgkosten de komende jaren met 1,9 miljard euro wordt teruggedrongen. Dit komt voor een belangrijk deel op het bordje van de ziekenhuizen. En dat heeft grote gevolgen voor de patiënt. 'Die gaat hier flink last van krijgen, meer dan voorheen', schrijven de ziekenhuisbestuurders.

,,Door de vergrijzing zal de vraag naar ziekenhuiszorg in de toekomst behoorlijk groeien, terwijl het budget dat we daarvoor nodig hebben wordt beperkt", zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala, ondertekenaar van het opinieartikel. ,,Dat kan - vrezen wij - niet zonder gevolgen blijven, patiënten gaan dit merken. De toegang tot ziekenhuiszorg zal onder druk komen te staan en dat leidt weer tot wachtlijsten."

Daar komt bij dat ziekenhuizen in een overgang zitten naar het gebruik van nieuwe technologieën in de zorg, zoals de toepassing van e-health en e-monitoring op afstand. Zodat bijvoorbeeld ziekenhuiszorg aan huis mogelijk wordt.

Broodnodig

Dillmann: ,,Die nieuwe technologieën en andere vormen van zorg zijn broodnodig om in de toekomst überhaupt de groeiende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. Daarvoor is het cruciaal dat er nu geïnvesteerd wordt. Maar met de huidige kabinetsplannen is daar te weinig ruimte voor. Dat is echt een probleem. De zorg in Nederlandse ziekenhuizen loopt internationaal gezien voorop. Maar met de huidige inzet van verzekeraars en de voorbode van het regeerakkoord gaat die positie verloren."

Dillmann spreekt mede namens vijf andere grote ziekenhuizen in het land: Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Twee andere grote ziekenhuizen in de regio, het Deventer Ziekenhuis en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn, wilden of konden gisteren niet reageren.

  1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
    PREMIUM

    ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

    Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle