Volledig scherm
Anne Marie van Veen uit Zwolle geeft haar strijd tegen de tabaksfabrikanten niet op. © Frans Paalman

Zwolse Anne Marie blijft hoopvol: ‘Strijd tegen tabaksindustrie gaat door’

Er komt geen strafzaak tegen de tabaksindustrie. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten. Tal van personen en instanties deden de afgelopen jaren aangifte van ‘zware mishandeling die de dood tot gevolg kan hebben’. Advocaat Bénédicte Ficq zegt de strijd niet te zullen staken.

,,Natuurlijk is het jammer en ben ik teleurgesteld maar er is perspectief, wij blijven hoop houden’’, zegt Anne Marie van Veen uit Zwolle - twee jaar geleden deed zij als eerste aangifte tegen de tabaksindustrie wegens zware mishandeling en valsheid in geschrifte - in een eerste reactie op de uitspraak van het gerechtshof. ,,We zagen het al een beetje aankomen, maar je blijft altijd hopen op een positief besluit. De uitspraak valt positiever uit dan ik had verwacht. Het hof zegt heel duidelijk dat de overheid nu aan zet is. Zij kan als wetgever de wet aanpassen. Dus het is nog lang niet klaar, wij zetten onze strijd voort op Europees niveau.’’

Levenswerk

Strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten zou uniek zijn geweest in de wereld. . ,,Deze zaak is mijn levenswerk geworden.’’

Hoewel ze hoge koorts had, was Van Veen donderdagmiddag wel bij de persconferentie in Amsterdam. ,,Ik voel me niet jofel, er zit een infectie in mijn long en daarvoor heb ik nu een zware antibioticakuur gekregen. Dat moet helpen’’, laat de Zwolse strijdvaardig weten.

Sjoemelsigaret

De zaak draait om de ‘sjoemelsigaret’, een sigaret met met piepkleine gaatjes waardoor tabaksproducenten meer schadelijke stoffen in een sigaret kunnen stoppen dan is toegestaan. Door de gaatjes meet apparatuur namelijk minder stoffen dan een roker daadwerkelijk binnenkrijgt. De tabaksindustrie zou al jaren weten van deze ‘truc’ en de consument dus willens en wetens schade toebrengen. Het RIVM waarschuwde zelfs op zijn site voor de gevaren van de ‘sjoemelsigaret’. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle