Volledig scherm
Een voorbeeld van de postzegel. © Eigen foto

Zwolse balletjes krijgen eigen postzegel

Het plakt en het kleeft: een Zwols balletje op een postzegel. De Zwolse lekkernij staat vanaf zaterdag afgebeeld op een nieuw postzegelvel tussen de Bossche bol, Drents kniepertje en Amsterdamse ui. 

Eigenaresse Wies Dull van het Zwolse Balletjeshuis kan haar geluk niet op. ,,Dit is natuurlijk fantastisch. Ons Zwolse balletje op een eigen postzegel, hoe geweldig is dat? Het snoepje ligt via de postzegels straks bij iedereen op de tong'', grapt Dull.

Ambachtelijk

Het snoepje dat in 1845 voor het eerst werd gemaakt door J. van der Kolk, wordt nog steeds in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis op ambachtelijke wijze door de stekenbakkers gemaakt. De 'steek' is de benaming van een ambachtelijk gemaakt snoepje, gestoken uit suikerdeeg.

Dull: ,,Aan het originele, geheime recept is nog steeds niets gewijzigd. Ik vermoed dat dat de doorslag heeft gegeven om het Zwolse balletje als het belangrijkste streekproduct van Overijssel te verkiezen.'' De Zwolse balletjes zijn ook alleen in de stad van herkomst verkrijgbaar.

Erfgoed

De tien afgebeelde lekkernijen zijn gekozen in overleg met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in Utrecht. ,,Zo is het Zwolse Balletje onderweg naar promotie tot de status van immaterieel Erfgoed. En kan ik voortaan mijn post voorzien van een eigen postzegel. Dat is ook best bijzonder.''

Vanaf zaterdag is de bijzondere serie postzegels met Nederlandse lekkernijen, te koop. 

Dit artikel was aanleiding voor 3FM om op onderzoek uit te gaan naar wat Zwolse Balletjes eigenlijk zijn.

  1. Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensgevaarlijke’ spoedoperatie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensge­vaar­lij­ke’ spoedopera­tie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    De klacht van een patiënte uit Zwolle tegen tien hartspecialisten in het Radboudumc in Nijmegen hebben in drie onderdelen doel getroffen. Een chirurg in opleiding kreeg een waarschuwing van de medische tuchtrechter voor twee klachtonderdelen, omdat ze tekort was geschoten in de communicatie. Een cardioloog is de fout in gegaan bij een nachtelijk telefoontje, maar kreeg daarvoor geen maatregel opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle