Volledig scherm
Geen lichtshow binnen tijdens het concert in de Zwolse gevangenis, maar buiten des te meer. Foto: ANP

Zwolse bands mogen zich even Johnny Cash voelen in gevangenis

ZWOLLE – Johnny Cash heeft met zijn legendarische optreden in de San Quentin State Prison een haast onbereikbaar ideaal geschapen voor iedereen die met muziek bezig is. ,,Overal zijn er bandjes die graag eens een keer in een gevangenis willen spelen en in Zwolle kan het’’, zegt Rick Strik, een van de organisatoren van het project Prison Break, waarbij lokale bands in de Zwolse gevangenis mogen optreden.

Het seizoen begint op 11 december met een optreden van de band El Paso, met – kan het toepasselijker – Johnny Cash-nummers. Maar voor de rest van het jaar is er nog ruimte voor 3 andere Zwolse bands. En daarbij zal het dringen geblazen zijn, aangezien alleen al in de oefenruimten van Strik wekelijks 45 verschillende lokale bands repeteren.

Alleen tl-licht
Spelen in een gevangenis schept een bijzondere sfeer. ,,Dit is het meest indrukwekkende concert dat we ooit gegeven hebben’’, was een reactie die de organisatie kreeg van de bands die vorig jaar voor het eerst in de Zwolse gevangenis mochten spelen. ,,Je moet je voorstellen: Je staat in een kale gymzaal, geen spotlights, alleen tl-licht. Dus je moet de sfeer helemaal met je muziek neerzetten, maar gelukkig is het een enthousiast publiek. Al bij het eerste nummer beginnen ze te joelen en klappen. Ze maken verder ook niet zoveel mee, alleen sporten en tv, dus naar zo’n concert kijken ze enorm uit’’, zegt Strik, die samen met Richard Jongetjes van Glimlach Producties en Erik Delobel van Hedon verantwoordelijk is voor de organisatie.

Zelf geregeld
De drie kwamen bij toeval in gesprek met een lid van het bewakingsteam van de Zwolse gevangenis. ,,Zij heeft er voor gezorgd dat onze wens om daar concerten te geven vorm kreeg. Dit wordt helemaal gedragen door de bewakers. De directie weet er van, maar steekt er verder geen geld in. Het is allemaal liefdewerk. Ook de bands krijgen niks voor hun optreden. Het enthousiasme van de gevangenen is de beloning’’. Vorig jaar zijn er voor het eerst een paar optredens geweest. Eenmaal voor 100 mannelijke gevangenen en een paar keer in de vrouwenvleugel voor 80 toehoorders. Ook op 11 december wordt er voor de vrouwen gespeeld.

'Ik wil er uit!'
,,Er wordt wel eens gezegd dat het allemaal luxe is in de gevangenis, maar ik kan je verzekeren dat als je 15 minuten binnen bent je denkt: Ik wil er uit! Je zit met een grote groep mensen op een klein oppervlak en je voelt dat daar een bepaalde structuur en onderlinge regels zijn. Als je, ook als bandlid, naar de wc wilt, dan moet je je daarvoor melden bij iemand van de bewaking. Met alles wat je doet voel je dat je afgesloten bent van de buitenwereld. De bandleden worden allemaal gescreend voor de tijd en de instrumenten moeten door een scanner. Maar dit soort optredens zorgt voor een betere verstandhouding tussen de gevangenen en de bewaking. En je krijgt een enthousiast publiek. De concerten zijn niet verplicht, maar toch zijn ze er allemaal. En zingen en klappen meteen mee, of het nu een Doe Maar-Tribute is of een rockband. Concerten in de gevangenis geven je een dubbel gevoel; ze zijn spannend én leuk’’.

Zwolse bands kunnen hun belangstelling voor een volgend optreden melden via www.strikbeats.com

In samenwerking met indebuurt Zwolle